Mentorilta valmistuvalle eväitä työelämään

Sipoolainen Myrna Eklund on valmistumisen kynnyksellä. Hän opiskelee seitsemättä vuotta Sibelius-Akatemian ruotsinkielisessä musiikkikasvatuksen koulutuksessa ja on juuri saanut suoritetuksi valmistumisen yhden virstanpylvään – kypsyysnäytteen maisterintutkintoa varten.

Eklund osallistui syksyllä 2013 käynnistyneeseen Sibelius-Akatemian ensimmäiseen mentorointiohjelmaan saadakseen joltakulta ammatissa jo toimivalta alumnilta keskustelutukea ja kuvan siitä, minkälainen työkenttä yliopiston ulkopuolella odottaa.

- Tulevalle musiikkipedagogille työkenttä on hyvin monipuolinen ja mahdollisuuksia on paljon. Aloinkin pohtia, mitä musiikkikasvattajan työkuvaan ja työelämään voi sisältyä ja minkälaisia mahdollisuuksia on olemassa. Halusin keskustella näistä kysymyksistä jonkun sellaisen kanssa, joka on ollut työelämässä jo jonkin aikaa ja jolla on omia kokemuksia musiikkikasvattajan työstä ja arjesta. Halusin kuulla, miten joku muu on pärjännyt tällä kentällä ja minkälaisia ratkaisuja hän ehkä on löytänyt.

Sibelius-Akatemian syksyllä 2013 alkanut mentorointiohjelma tuntui tarjoavan tilaisuuden päästä keskusteluyhteyteen jo valmistuneen musiikin ammattilaisen kanssa. Eklund sai mentorikseen Kansallisoopperan yleisöyhteistyön vastaavan tuottajaan Tuula Jukola-Nuortevan.

- Tapaamiset ja keskustelut mentorini kanssa antoivat minulle kannustusta ja innostusta. Tuula rohkaisi evästämällä, että olet aina taitavampi kuin mitä kuvittelet olevasi, Eklund kiittelee.

Kokemukset ovat olleet sen verran myönteisiä, että Eklund kertoo voivansa kuvitella myös itse ryhtyvänsä aikanaan mentoriksi tukemaan nuoria tulevia ammattilaisia.

- Mutta vasta muutamien työvuosien jälkeen, jotta minulla olisi omaa kokemusta työelämästä, hän täsmentää.

Eklund on juuri astumassa työelämään kokemusta keräämään. Hän on saanut kevään aikana paikan yläasteen musiikinopettajana ja aloittaa uudessa työssään syksyllä 2014.

- Mentorointi istui mainiosti ajallisesti myös työhakuprosessiini. Jatkossa voisin toivottavasti tehdä myös keikkoja muusikkona silloin tällöin,  jotta pystyisin ylläpitämään musiikillista luovuuttani ja jotta soittotaidot eivät pääsisi ruostumaan. Jos ajattelen uraani eteenpäin kymmenen vuoden päähän, kenties minulla on jossain vaiheessa ollut mahdollisuus työskennellä opettajana myös ulkomailla, esimerkiksi Ruotsissa. Haluaisin myös erikoistua musiikkiliikunnan opettajaksi muun työn ohella. Mentorilta kannattaa kysellä paljon ja kysyä rohkeasti neuvoa – ottaa tilaisuudesta vaari, Eklund ohjeistaa.

Teksti: Karoliina Pirkkanen
Kuva: Tommi TuomiEi kommentteja. Ole ensimmäinen

Hae blogin sisällöstä

Tervetuloa Sibelius-Akatemian blogiin!
 

Tässä blogissa kerromme sanoin ja kuvin siitä, mitä tapahtuu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian luokkahuoneissa ja käytävillä, arjessa ja juhlassa, ehkäpä joskus jopa konserttilavan takana! Tapaamme ajankohtaisia ihmisiä, jotka omin sanoin kertovat siitä, mitä juuri nyt on meneillään.

Meihin saat yhteyden sähköpostitse osoitteella info (at) siba.fi