iPad-orkesteri haastaa perinteisen orkesterin

Onko sinullakin taulutietokone? Tiesitkö, että sitä voi myös kohdella kuin parastakin Stradivarius-viulua? Musiikkiteknologian opiskelijat virittävät iPadinsa soittimiksi konsertissaan 29. marraskuuta.
 

Toisen vuoden musiikkiteknologian opiskelijat Mikko Kolehmainen, Eetu Seppälä, Mikko Renfors ja Teemu Vänskä sekä Aalto-yliopistossa opiskeleva Tuomas Ahva istahtavat taulutietokoneidensa kanssa valokuvattaviksi yhdessä opettajansa Otto Romanowskin kanssa. Hetkessä ryhmä intoutuu spontaanin musiikin valtaan.

Ulkopuolinen voisi luulla ryhmän pelailevan mobiilipäätepelejä, mutta totuus onkin aivan toinen. Porukka konsertoi Musiikkitalossa iPadiensa kanssa marraskuun lopulla, parhaaseen pikkujouluaikaan. Mukaan liittyvät tällöin myös Veera Vallinkoski ja Athanasios Gotsopoulos.

”Nuorilla on käytössään paljon erilaisia mobiililaitteita, jotka eivät näytä perinteisiltä soittimilta.  Heräsi kysymys, voiko niillä tehdä perinteisen kaltaista soitinmusiikkia, kuten klassista”, Otto Romanowski kertoo.

Applen iPadille on ladattavissa tuhansia eri ohjelmia, jotka matkivat perinteisiä soittimia.  On myös olemassa aivan omanlaisiaan käyttöliittymiä, jotka eivät erityisesti jäljittele mitään muuta soitinta.

”Yksi ipadisti voi soittaa jousiston, yksi puhaltimet, yksi lyömäsoittimet, ja muille jää vähän odoteltavaa. Kaikki soitetaan täysin livenä, eli mitään ei tule ennalta nauhalta. Vähän niin kuin oikea pianisti soittaisi Mozartia livenä, niin mekin soitamme. Mutta iPadilla.”

Kaikki konserttiin osallistuvat opiskelijat valitsevat kaksi teosta, joista toinen on klassisen musiikin teos ja toinen modernimpaa musiikkia. Näitä kappaleita harjoitellaan, kuten iPad olisi perinteinen soitin. Huhuja on kuultu muun muassa Maurice Ravelin Bolerosta.

”Emme kuitenkaan aio paljastaa konsertin ohjelmistoa etukäteen, sillä haluamme yleisön yllättyvän täydellisesti. Tavoitteenamme on luoda konsertti, jossa yleisö voi sulkea silmänsä  ja kuulla täydellistä musiikkia unohtaen sen, mistä ääni itse asiassa tulee”, Otto Romanowski maalailee.

 

Hyvä tietää

Sibelius-Akatemian musiikkiteknologian opiskelussa yhdistyvät musiikkiteknologian sekä luovan ja esittävän säveltaiteen opinnot ja niiden tutkimus. Kaikki elävän esityksen dokumentointi, laajentaminen, äänittäminen, saliäänentoisto ja elektronisen taiteen luominen on musiikkiteknologiaa. Vuosittain aineryhmään otetaan 5–10 kandidaattiopiskelijaa. Opiskelijoilta vaaditaan vahvaa yleismusiikillista taustaa.

” Meiltä valmistunut opiskelija voisi suunnitella vaikkapa varashälyttimen äänen, junan äänisignaalin tai tietokonepelin äänimaiseman. Monet tekevät myös omaa taidettaan tai rakentavat omia soittimiaan”, musiikkiteknologian lehtori Otto Romanowski kertoo.

 

Ps. Katso videolta, miten Sibelius-Akatemian musiikkiteknologian opiskelijat soittavat iPadejaan.

Pps: Lipun konserttiin saat ostettua Lippupalvelusta.

Teksti: Johanna Laitinen
Kuva: Wilma HurskainenEi kommentteja. Ole ensimmäinen

Hae blogin sisällöstä

Tervetuloa Sibelius-Akatemian blogiin!
 

Tässä blogissa kerromme sanoin ja kuvin siitä, mitä tapahtuu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian luokkahuoneissa ja käytävillä, arjessa ja juhlassa, ehkäpä joskus jopa konserttilavan takana! Tapaamme ajankohtaisia ihmisiä, jotka omin sanoin kertovat siitä, mitä juuri nyt on meneillään.

Meihin saat yhteyden sähköpostitse osoitteella info (at) siba.fi