Soila Sariola yhdistelee estottomasti taiteenlajeja

Sormivärit esiin ja improvisoimaan! Kolmannessa jatkotutkintokonsertissaan Soila Sariola lähtee yhdessä Janne Marja-Ahon kanssa ronskisti rikkomaan stereotypioita. Konsertti Like!Liike! järjestetään Musiikkitalon Black Box –salissa 7.10. 2014

Monitaiteilijuus on nykypäivälle vielä vähän vieras ajatus. Uskaltaako tanssija ryhtyä laulamaan? Entä näyttelijä maalaamaan? Miksi ei, Sariola haastaa.

- Tässä konsertissa me laulamme, liikumme ja maalaamme pitkälti improvisoiden. Konsertti on osa jatkotutkintoani, jossa tutkin nimenomaan monitaiteisuuden tekemistä ja sen tuomista estraditaiteen muotoon, Sariola kuvailee.

Parivaljakko työstää konserttia etukäteen ahkerasti tekemällä keskenään harjoitteita, joissa kaikissa on mukana ääni ja maalaus, ja tutkailemalla niitä yhdistäviä säikeitä. Mitä lavalla konsertissa lopulta nähdään, selviää tarkalleen kuitenkin vasta paikan päällä. Improvisaation raamit syntyvät muun muassa ennalta valituista värisävyistä ja valmiista ääninauhasta sekä lavasteista. Pohjana on sana ”tie”.

- Harjoittelumme on ollut improvisaatiota, jolle on löyhä runko olemassa. Kävimme jo keväällä improvisoimassa studiossa kappaleita, joita käytämme esityksen taustalla. Tämä ääninauha tuo osaltaan runkoa esitykselle. Tie tarkoittaa myös matkaa, ja esityksen aikana tulemmekin kulkemaan yhdenlaisen tien. Konserttiin kannattaa tulla avoimin mielin – elämään hetkeä meidän kanssamme, Sariola kutsuu.

Monitaiteilijuus takaisin!

Taidehistoria tuntee lukuisia osaajia, jotka olivat lahjakkaita monella taiteenalalla: vaikkapa runoilijoina, muusikkoina ja kuvataiteilijoina. Nykymaailmassa Sariola kuvaa esimerkiksi Like!Liike! –konsertin tapaisten projektien olevan vielä hiukan ”kummallista taidetta”.

- Minua kiinnostaa se, miksi taidetta ja taiteilijoita pitäisi kategorisoida. Toki laulajalla ruumiinmuoto voi olla erilainen kuin tanssijalla ja tanssijan ääntely vähän eri kuin laulajan, mutta tällainen luokittelu on minusta hiukan turhaa.

Sariolalle itselleen kuvataide on ollut läsnä jo pienestä, kuvataiteilijaisoäiti Marjatta Pokelan kautta. Lukioikään tultua valinta kuvataiteen ja musiikin välillä piti kuitenkin tehdä, ja maalaaminen on tullut naisen elämään uudelleen vasta aikuisiällä. Kokemus on kertonut, että taiteenlajit lopulta tukevat toisiaan.

- Vuosi, jolloin löysin aikuisiällä kuvataiteen uudelleen, oli minulle myös sävellyksellisesti rikkainta aikaa. Tuuminkin, olisiko taiteilijan mahdollista käyttää luovien lukkojensa avaamiseksi hyväkseen muita taiteenlajeja? Aihepiiri alkoi kiinnostaa, ja niinpä löysin myös jatkotutkintoaiheeni. Jatkotutkintoprojektin myötä olen löytänyt itsestäni hirveästi uutta ja pidän itseäni nykyisin aika rohkeana taiteilijana, joka tykkää kehittää itseään monipuolisesti eri osa-alueilla, Sariola kiteyttää.


Like!Liike!
Ti 7.10.2014, klo 19.00 Black Box, Musiikkitalo, Mannerheimintie 13 a, Helsinki

Esitys on kolmas osa Soila Sariolan taiteellista tohtorin tutkintoa ”Äänen ja mielen monet polut – Miten taiteet yhdistyvät minussa”.
Soila Sariola ja Janne Marja-Aho, laulu, liike ja maalaus
Ilkka Herkman, ääniteknikkoEi kommentteja. Ole ensimmäinen

Hae blogin sisällöstä

Tervetuloa Sibelius-Akatemian blogiin!
 

Tässä blogissa kerromme sanoin ja kuvin siitä, mitä tapahtuu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian luokkahuoneissa ja käytävillä, arjessa ja juhlassa, ehkäpä joskus jopa konserttilavan takana! Tapaamme ajankohtaisia ihmisiä, jotka omin sanoin kertovat siitä, mitä juuri nyt on meneillään.

Meihin saat yhteyden sähköpostitse osoitteella info (at) siba.fi