« Takaisin

Pillit pakettiin Töölössä

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Töölönkadun toimipisteessä on pakkailtu pillejä aivan urakalla viimeisten kuukausien aikana. Museoviraston vanhaa kiinteistöä Helsingin Nervanderinkadulla on peruskorjattu musiikkiyliopiston tarpeisiin sopivaksi ja se saadaan Sibelius-Akatemian käyttöön 1.9.2014. Töölönkadun toimipisteessä olleita urkuja on purettu osiin ja muutettu korttelinpätkät kohti keskustaa pakettiauton kyydissä, vähän kerrallaan.

Kuvassa Kari Hella

Sibelius-Akatemian Töölönkadun toimipisteen urkuluokissa on ollut opiskelijoiden käytettävissä yhdettoista eri aikakausia edustavat urut. Näistä pääosa saa pesäpaikan uusista toimitiloista Nervanderinkadulla. Kahdet urut matkaavat maailmalle: toiset Kuopioon, toiset Tallinnaan. Urkujenpurku-urakka aloitettiin jo maaliskuussa. Toiveissa on, että heinäkuun aikana päästään kokoamaan viimeiset ”soitinten kuninkaat” uusiin luokkiin. Urakasta on vastannut urkurakentamo Martti Porthan.

- Urkujen purkaminen on nopeaa. Se pitää tietenkin silti tehdä todella varovasti, jotta urut voidaan myös koota; oleellisia osia ei saa särkyä. Mikään soitin ei juuri pidä siirtämisestä, mutta kun muutto tehdään asianmukaisesti niin soitin ei siitä merkittävästi kärsi, kuvailee Martti Porthan.

Muuton yhteydessä soittimille tehdään myös huoltotöitä: ne puhdistetaan ja rakenteet tarkastetaan.

Kuvassa ylhäällä Martti Porthan

Suuri soitin, pienet työkalut

Urkujen rakentajalla ei ole tyypillistä työpäivää. Porthan ei aina aamulla töihin lähtiessään tiedä, mitä päivä tuo tullessaan.

- Aamulla saatan esimerkiksi tehdä toimistotöitä ja sitten lähteä rutiinihuoltokeikalle, jossa onkin vastassa työtä jota en ole voinut ennakoidakaan. Siitä saattaa sitten seurata esimerkiksi tarvikkeiden ja osien hankintaa. Arkea joutuu usein improvisoimaan.

Urkujen äänitys – eli äänikertojen rakentaminen – on rutiinihuoltoa pitkäjänteisempää työtä. Silloin urkujenrakentaja saattaa viipyä samalla paikkakunnalla kauankin. Äänityksen yhteydessä jokainen urkupilli leikataan ja muokataan siten, että siitä saa tarvittavalle äänikerralle tyypillisen ja sopivan äänen. Pillit ovatkin mykkiä valmistajalta tullessaan – vasta urkujen rakentaja herättää ne henkiin. Suuren soittimen rakennusmestarin tärkein apuväline saattaa yllättäen olla hyvin pieni veitsi.

- Veitsivalikoimaa tarvitaan rakennusprosessissa monissa eri työvaiheissa. Se on urkujen rakentajan tärkein työkalu, Porthan vahvistaa.

Veitsen lisäksi urkujen rakentajalta vaaditaan myös vähän sepän vikaa: metalli ja puu materiaaleina tulevat tutuiksi. Kyse on mitä suurimmassa määrin käsityöläisammatista, jossa edellytetään tarkkaa käden silmän ja korvan yhteistyötä.

- Tarkka kuulo on toki tarpeen – tosin absoluuttisesta sävelkorvasta voi olla haittaakin kun puhutaan tasavireisestä soittimesta. 

Porthan tuumaa, että kirkkomuusikonkin olisi hyvä tuntea soittimensa rakennetta – ainakin sen verran, että tietää mitä uskaltaa kenties tehdä itse ja milloin tarvitaan ammattilaista. On joitakin pieniä korjaustoimenpiteitä, joita kanttori voisi itsekin tehdä. Porthan kertoo myös pyrkineensä opiskelemaan urkumusiikkia Sibelius-Akatemiaan 1970-luvulla.

- Pystyn soittamaan omaksi ilokseni ja sen verran, että, saan testattua urkujen äänityksen.

Instrumentin rakenteen tunteminen auttaa osaltaan myös ymmärtämään urkumusiikkia ja sen historiallisia pääsuuntia, soitin kun ei suinkaan ole pysynyt muuttumattomana vuosisatojen kuluessa. Käytettävissä olleet instrumentit ovat vaikuttaneet osaltaan myös säveltäjien valintoihin. Soittamalla historiallisia instrumentteja päästään lähemmäksi sitä äänimaailmaa, jota säveltäjän omana aikana on kuultu.

- Oman aikakautensa tyyliä noudattelevilla uruilla Frescobaldikin kuulostaa täysin toiselta kuin 1800-luvun uruilla, Porthan huomauttaa.

 

Teksti ja kuvat: Karoliina PirkkanenEi kommentteja. Ole ensimmäinen

Hae blogin sisällöstä

Tervetuloa Sibelius-Akatemian blogiin!
 

Tässä blogissa kerromme sanoin ja kuvin siitä, mitä tapahtuu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian luokkahuoneissa ja käytävillä, arjessa ja juhlassa, ehkäpä joskus jopa konserttilavan takana! Tapaamme ajankohtaisia ihmisiä, jotka omin sanoin kertovat siitä, mitä juuri nyt on meneillään.

Meihin saat yhteyden sähköpostitse osoitteella info (at) siba.fi