« Takaisin

Viikon alumni Eeva Mäkinen: Aistit auki työelämän muutoksille

Eeva Mäkinen on musiikin ja kulttuurin todellinen monitoimija. Hän kertoo omin sanoin urastaan ja siitä, miten päätyi tähän päivään.

”Ensin oli perusopintojen vaihe. Aloitin kirkkomusiikin opinnot vuonna 1975 ja valmistuin 1980 kirkkomuusikoksi ja 1983 pianonsoitonopettajaksi. Sain heti samana vuonna pianonsoitonopettajan toimen viransijaisuuden Kuopion konservatoriosta, ja minut valittiin tähän tehtävään toimenhaltijaksi 1986. Sen jälkeen syntyivät vanhimmat lapsemme (-86 ja -88). Musiikin maisteriopinnot aloitin 1990 ja valmistuin työn ohessa opiskellen maisteriksi 1994.

1990-luvulla keskityin soittamiseen ja tein jatko-opintoja pianon-, urkujen-, cembalon- ja klavikordinsoitossa. Tärkeimmät opettajani olivat Pekka Vapaavuori, Matti Pesonen ja Jaana Ikonen. Pekka Vapaavuoren kanssa aloitin pianonsoitolla, mutta hänen ehdotuksestaan innostuin myös cembalon- ja klavikordinsoitosta. Perehdyin myös soitinrakennukseen: rakensin mieheni avustuksella soitinrakennuskursseilla itselleni klavikordin (1994) ja cembalon (1999). Näiden opintojen myötä opetustehtäväni monipuolistuivat: useiden instrumenttien opetuksen lisäksi pääsin ohjaamaan kamarimusiikkia ja continuosoittoa ja jopa virittämään ja huoltamaan historiallisia klaveerisoittimia. Välillä hieman huilasin olemalla äitiyslomilla -95 ja -97.

1998 palattuani äitiyslomalta takaisin työelämään päätin tehdä väitöskirjan vanhasta musiikista. Valitsin cembalonsoiton aiheekseni, koska katsoin sen tuovan lisäarvoa työhöni ja myös työyhteisölleni. Aloitin Sibelius-Akatemian kehittäjäkoulutuksessa vuonna 2000, mutta lopulta tein tieteellisen väitöskirjan ja väittelin Jyväskylän yliopistossa 2004. Tuona aikana tein paljon yhteistyötä silloisen Sibelius-Akatemian rehtorin Pekka Vapaavuoren kanssa. Tämän uskon osaltaan vaikuttaneen siihen, että minussa heräsi kiinnostus lähteä kehittämään musiikki- ja kulttuurielämää laajemminkin kuin toimimalla musiikkioppilaitoksessa soitonopettajana.

Tohtorintutkinto oli alku uudelle vaiheelle. Hyvin pian oivalsin, että jos haluan edetä urallani nimenomaan kehittäjänä, minun on monipuolistettava osaamistani. Pysähdyin miettimään, mihin minun kannattaa panostaa, jotta voin edetä valitsemallani tiellä, ja millaisia opintoja tulisi tehdä, että olen vielä eläkkeellä jäädessäkin ajan hermolla. Päädyin opiskelemaan tuotteistamista, markkinointia, opetushallintoa, sosiaalista mediaa, yrittäjyyttä, johtamista ja tiimivalmennusta.

Käytännössä olen opiskellut aivan uuden ammatin ja siinä ohessa edistänyt ideaani Itä-Suomen hyvinvointiosaamiskeskuksesta, Hyvinvointivoimalasta (visio 2020). Voimalaa lähestymme pienin askelin, ja tällä hetkellä toimin Kuopion konservatorion ja Kuopion kaupungin yhteishankkeen TAKUULLA – Taiteesta ja kulttuurista hyvinvointia lapsille ja nuorille projektipäällikkönä. Unelmiin kannattaa uskoa: vaikka Voimala on vuosien projekti, saimme sen ”kivijalan” perustamiseen Suomen kulttuurirahastolta apurahan 27.2.2014. Lisää kehittämisideasta löytyy osoitteesta http://www.kuopionkonservatorio.fi/takuulla-hanke.

Opiskelijalle perusopintovaihe on hienoa aikaa ja siitä tulee nauttia täysillä, mutta oman työllistymisen kannalta on hyvä olla avoin myös työelämän muutoksille. Taiteilijoita ja opettajia tarvitaan tulevaisuudessakin, mutta uskon, että musiikkioppilaitokset ottavat tulevaisuudessa yhä enemmän yhteiskunnallista vastuuta. Tämä tulee näkymään uudistuvana koulutuksena ja työelämänä.”
 

Eeva Mäkistä haastatteli Jussi Rauvola.Kuulolla-blogissa esitellään kerran viikossa perjantaiaamuisin Sibelius-Akatemian entinen opiskelija, viikon alumni. Hän kertoo muistoja opiskeluajoiltaan, uravalintoihinsa vaikuttaneita käänteitä ja tarinan siitä, miten päätyi nykyiseen työhönsä. Uratarinat ovat kirjoittaneet Sibelius-Akatemian alumnityön mentorointiohjelmaan osallistuneet opiskelijat.

Oletko Sibelius-Akatemian alumni ja haluaisit ehkä mukaan toimintaan? Lue lisää Sibelius-Akatemian alumnityön verkkosivuilta
 
Ei kommentteja. Ole ensimmäinen

Hae blogin sisällöstä

Tervetuloa Sibelius-Akatemian blogiin!
 

Tässä blogissa kerromme sanoin ja kuvin siitä, mitä tapahtuu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian luokkahuoneissa ja käytävillä, arjessa ja juhlassa, ehkäpä joskus jopa konserttilavan takana! Tapaamme ajankohtaisia ihmisiä, jotka omin sanoin kertovat siitä, mitä juuri nyt on meneillään.

Meihin saat yhteyden sähköpostitse osoitteella info (at) siba.fi