« Takaisin

Viikon alumni Matti Tegelman: Aistit avoinna, kollegoilta oppien

Tapiola Sinfoniettassa basistina työskentelevä Matti Tegelham kannustaa nuoria musiikinopiskelijoita avoimuuteen ja ennakkoluulottomuuteen omalla urapolulla.     

 

Millainen oli ensimmäinen opiskeluvuotesi?
Muutin vuonna 1986 Kuopiosta Helsinkiin opiskelemaan Sibelius-Akatemiaan Olli Kososen oppilaaksi. Parasta ensimmäisessä vuodessa oli yhteissoitto jousiorkesterissa, ja myös oopperastudio Kulmakamari tarjosi arvokasta kokemusta.

Miltä tuntui valmistua?
Valmistuin vuonna 1992, mutta se ei herättänyt erityisiä fiiliksiä. Ennemminkin halusin vain saada paperit pois, koska olin ehtinyt olla jo pari vuotta töissä välissä.

Valmistumisen jälkeen vietin puolen vuoden jakson Kanadassa Banff Center of Artsissa, otin soittotunteja ja opiskelin myös kamarimusiikkia.

Mikä on paras tai mieleenpainuvin muistosi opiskeluajoiltasi Sibelius-Akatemiassa?
Parasta oli yhteissoitto Paavo Pohjolan johtamassa jousiorkesterissa ja muun muassa Kalevi Ahon 1. kamarisinfonian radionauhoitus.

Opiskeluaikojeni tärkeitä vaikuttajia olivat omat opettajani Jussi Javas, Paavo Pohjola, Tapani Länsiö ja Juha Pesonen. Mieleen ovat jääneet myös talon omien orkesterien produktiot.

Millaista tukea tai ohjausta sait aikoinaan opintoihin liittyvien valintojen tekemiseen? Miten se vaikutti valintoihisi?
Oikeastaan en saanut minkäänlaista ohjausta opinnoissa. Oma opettaja Jussi Javas oli tärkein ohjaaja.

Tarvetta vahvemmalle opinto-ohjaukselle ja yleensä mentoroinnille olisi ollut, sillä minulla olisi ollut halua opiskella monipuolisemmin ja kehittää omaa muusikkouttaani – enemmän pelimannihenkeä.Mikä on ollut tärkein anti, jonka olet saanut Sibelius-Akatemiassa opiskellessasi?
Tärkein anti on ollut Suomen tasokas ja ilmainen koulutusjärjestelmä ja opettajaltani Javakselta saamani ajatus siitä, ettei soittaja ole koskaan valmis.

Minkälaisia töitä teit opintojen aikana ja miten ne vaikuttivat urakehitykseesi?
Pääsin töihin Tapiolaan kesken opiskelun ja tein keikkoja muun muassa oopperan orkesterissa. Tapiola Sinfonietta oli myös ensimmäinen työpaikkani valmistumisen jälkeen. Ensimmäisestä työpäivästäni muistan keikan Tapiolan kirkossa. Solistina soitti Marko Ylönen, ja esitimme Nordgrenin sellokonserton. Ohjelmassa taisi olla myös Vaughan Williamsin tuotantoa.

Mikä on ollut tähänastisen työurasi huippuhetki ja miksi?
Huippuhetkiä ovat olleet Leif Segerstamin kanssa esitetyt Sibeliuksen sinfoniat perinteikkäässä yliopiston juhlasalissa, Asko Hyvärisen kvartetto kahdelle bassolle ja kahdelle tanssijalle sekä Kalmukkisinfonia Kimmo Pohjosen kanssa Englannissa ja Helsingin Juhlaviikoilla. Mieleen on jäänyt myös Jukka Linkolan Lumikuningatar, jossa esitin laulusoolon keskellä teosta.

Entä mikä on ollut uramatkasi vaikein tai haasteellisin paikka? Miksi?
Haasteita ovat tarjonneet toisaalta juuri edellä mainitut teokset ja yllättäen tullut äänenjohtajan tuurauspesti.

Miten olet kehittänyt itseäsi valmistumisen jälkeen?
Valmistumisen jälkeen vietin puolen vuoden periodin Kanadassa. Oman jalkapalloharrastuksen myötä olen osallistunut myös muun muassa juniorivalmennuskursseille.

Mitä olet oppinut kollegoiltasi?
Heihin on tärkeää pitää hyvät välit. Aistit on syytä pitää avoinna, sillä jokaiselta voi oppia jotakin! Esimerkiksi opettajani Jussi Javas ja työkaverini Panu Pärssinen Tapiolasta ovat opettaneet paljon. Olen peilannut omaa ammattitaitoani heihin ja olemme vaihtaneet paljon ajatuksia matkan varrella.

Millaisia taitoja pidät tärkeinä työelämässä, entä millaisia taitoja opiskelijoiden olisi hyvä hankkia?
Tärkeää on työkavereiden kanssa toimeen tuleminen ja sosiaaliset taidot. Pitää olla kiinnostunut siitä, miten muut orkesterissa soittavat ja ottaa se huomioon omassa soitossaan. Tärkeää on myös oman kehon kuuntelu, jotta työkyky säilyisi mahdollisimman hyvänä. On syytä kiinnittää huomiota ergonomiaan.

Mitä haluaisit sanoa tällä hetkellä Sibelius-Akatemiassa opiskelevalle?
Ole monipuolinen muusikko ja käytä hyväksesi erilaisia mahdollisuuksia joita koulu sinulle tarjoaa. Muista, että akatemia antaa vaan hyvät eväät itsesi kehittämiseen tulevaisuutta varten. Myös sosiaaliset taidot ovat todella tärkeitä työelämässä.

 

Teksti: Risto Nieminen

 

 

 

 


Kuulolla-blogissa esitellään kerran viikossa perjantaiaamuisin Sibelius-Akatemian entinen opiskelija, viikon alumni. Hän kertoo muistoja opiskeluajoiltaan, uravalintoihinsa vaikuttaneita käänteitä ja tarinan siitä, miten päätyi nykyiseen työhönsä. Uratarinat ovat kirjoittaneet Sibelius-Akatemian alumnityön mentorointiohjelmaan osallistuneet opiskelijat.

Oletko Sibelius-Akatemian alumni ja haluaisit ehkä mukaan toimintaan? Lue lisää Sibelius-Akatemian alumnityön verkkosivuilta


 Ei kommentteja. Ole ensimmäinen

Hae blogin sisällöstä

Tervetuloa Sibelius-Akatemian blogiin!
 

Tässä blogissa kerromme sanoin ja kuvin siitä, mitä tapahtuu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian luokkahuoneissa ja käytävillä, arjessa ja juhlassa, ehkäpä joskus jopa konserttilavan takana! Tapaamme ajankohtaisia ihmisiä, jotka omin sanoin kertovat siitä, mitä juuri nyt on meneillään.

Meihin saat yhteyden sähköpostitse osoitteella info (at) siba.fi