« Takaisin

Viikon alumni Päivi Rissanen: Opiskelu on vain yksi vaihe elämää

Tapiola Sinfoniettan viulisti Päivi Rissanen opiskeli musiikkitiedettä Helsingin Yliopistossa samalla kun opiskeli Sibelius-Akatemiassa.

- Ensimmäinen opiskeluvuoteni oli hyvin pitkälti jatkumoa Espoon musiikkiopiston ajoilta, sillä opettajani säilyi samana. Tein kovasti töitä, eikä minulla niinkään ollut riehakasta opiskelijaelämää. Valmistuminen ei jäänyt mieleeni erityisenä tapahtumana, sillä olin jo töissä kun kävin tekemässä diplomitutkinnon. Diplomikonsertin soittaminen tuntui merkittävämmältä kuin itse paperin saaminen käteen.

Rissanen muistaa Sibelius-Akatemian tilat Fredrikinkadulla tunnelmallisena opiskeluympäristönä. Kapellimestariluokan orkesterissa soittaminen oli tärkeä osa opintoja heti ensimmäisestä vuodesta lähtien.

- Siellä sain kosketusta orkesterissa soittamiseen ja meininki oli aktiivinen. Kapellimestariopiskelijat, orkesterin soittajat ja opettajat ovatkin jääneet erityisesti mieleeni. Moni silloinen opiskelijakollega on tänä päivänä menestynyt kapellimestari; soitin bändissä, kun esimerkiksi Alberto Hold-Garrido, Sakari Oramo, Juha Nikkola ja Tuomas Hannikainen opiskelivat Jorma Panulan johdolla kapellimestariksi. Hannu Lintu oli siihen aikaan vielä orkesterin riveissä sellistinä.

Muutenkin opiskeluajoilta ovat jääneet mieleen parhaiten orkesteriin ja kamarimusiikkiin liittyvät kokemukset. Rissanen oli mukana esimerkiksi Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin Kreikan-matkalla. Opiskelijoille järjestyi usein erilaisia orkesteri- ja kamarimusiikkikeikkoja ulkomaita myöten.

- Ylioppilaskuntatoiminnassa en ollut mukana, mutta mieleen jääneistä perinteistä voisin mainita jokaviikkoiset opettajani pitämät luokkatunnit. Minkäänlaista opinto-ohjausta en aikoinani saanut, vaan olimme oman onnemme nojassa niin hyvässä kuin pahassa. Toisaalta opintojen rakenne oli yksinkertainen ja selkeä ja sen mukaan mentiin. Jälkikäteen ajateltuna olisi ollut viisasta opiskella Sibelius-Akatemiassa useampien kuin kahden eri opettajan johdolla.

Rissanen pitää Sibelius-Akatemiassa opiskelussa tärkeimpänä sen antamaa ammattiin valmistavaa musiikillista pohjakoulutusta.

- Toisaalta työ on toiminut parhaana opettajana orkesterissa soittamiseen. Mielestäni Sibelius-Akatemiassa opiskelu on kuitenkin meriitti sinänsä. Tärkeä anti ovat myös olleet silloiset opiskelukaverit, jotka ovat nykyisiä kollegoitani.

Koesoitto tutun orkesterin edessä oli haastava paikka

Opiskeluaikana Rissanen työskenteli sijaisena Kansallisoopperassa ja Tapiola Sinfoniettassa. Kokemukset orkesterissa työskentelystä olivat positiivisia - tosin nuori viulisti oivalsi, ettei oopperan montussa soittaminen ollut häntä varten. Opintojen loppuaikoina Rissanen opiskeli Wienin musiikkikorkeakoulussa ja työskenteli Wienissä eri orkestereissa.

- Sillä on ollut valtava positiivinen vaikutus työuraani: omaksuin sieltä sen wieniläisklassisen orkesterisoittotyylin, jota Tapiola Sinfonietta Jean-Jacques Kantorowin kaudella parhaillaan kehitti Espoossa. Kun orkesterista sitten Suomeen palattuani vapautui paikka, niin minut valittiin siihen. Ensimmäinen virallinen työpäiväni oli siis Tapiola Sinfoniettan riveissä, jo tutussa orkesterissa. Tunsin oloni onnelliseksi - tuntui että olin tullut kotiin!

Wienissä työskentelyn ajoilta ovat mieleen painuneet konsertit huippuluokan saleissa kuten Musikvereinissa ja Konzerthausissa, sekä kiertueilla esimerkiksi Carnegie Hallissa, Concertgebowssa ja Santory Hallissa, sekä tietysti työskentely monien kuuluisien kapellimestarien ja solistien kanssa. Luonnollisesti koesoiton voittaminen Tapiola Sinfoniettassa oli oma huippuhetkensä: se avasi tien vakituiseen työpaikkaan.  

- Samalla koesoitto on ollut haastavinta, sillä on aika vaativaa mennä jo tutun orkesterin eteen lunastamaan paikkansa.                                                                                                                                                                                            

Koe ja näe myös treenikopin ulkopuolella!

Orkesterityön ohella Rissanen opiskelee sosiaalipsykologiaa yliopistossa. Hän toteaa kehittyneensä ja kehittyvänsä edelleen kollegoidensa avulla: kanssamuusikot toimivat ikään kuin peileinä toisilleen, kun tehdään täsmälleen samaa työtä.

- Sosiaaliset taidot sekä selkeät ammatilliset roolit ovat mielestäni tärkeitä työelämässä. Tämänhetkisiä musiikinopiskelijoita kannustan hankkimaan elämänkokemusta myös muualta kuin treenikopista. Vaikka ammattimuusikoksi kouluttautuminen vaatii kovaa työntekoa ja sitkeyttä, kaikki sen ulkopuolella näetty ja koettu kuuluu myös itse soitossa. Ole avoin kaikenlaiselle taiteelle ja elämyksille! Huolehdi myös terveydestäsi, sekä muista, että opiskeluaika on lopulta vain yksi vaihe elämässäsi, ei koko elämä.

 

 

 

 

Teksti: Hanna Parviainen
Päivi RIssasen kuva: Sami PerttiläKuulolla-blogissa esitellään kerran viikossa perjantaiaamuisin Sibelius-Akatemian entinen opiskelija, viikon alumni. Hän kertoo muistoja opiskeluajoiltaan, uravalintoihinsa vaikuttaneita käänteitä ja tarinan siitä, miten päätyi nykyiseen työhönsä. Uratarinat ovat kirjoittaneet Sibelius-Akatemian alumnityön mentorointiohjelmaan osallistuneet opiskelijat.

Oletko Sibelius-Akatemian alumni ja haluaisit ehkä mukaan toimintaan? Lue lisää Sibelius-Akatemian alumnityön verkkosivuilta
 


 


Ei kommentteja. Ole ensimmäinen

Hae blogin sisällöstä

Tervetuloa Sibelius-Akatemian blogiin!
 

Tässä blogissa kerromme sanoin ja kuvin siitä, mitä tapahtuu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian luokkahuoneissa ja käytävillä, arjessa ja juhlassa, ehkäpä joskus jopa konserttilavan takana! Tapaamme ajankohtaisia ihmisiä, jotka omin sanoin kertovat siitä, mitä juuri nyt on meneillään.

Meihin saat yhteyden sähköpostitse osoitteella info (at) siba.fi