« Takaisin

Viikon alumni Tiina Nikander-Koivukangas: Musiikkiopiston rehtorina saan toteuttaa itseäni

Tiina Nikander-Koivukangas on kulkenut mielenkiintoisen matkan huilistista soitonopettajaksi ja rehtoriksi. Viimeiset kymmenen vuotta hän on toiminut Limingan seudun musiikkiopiston rehtorina, unohtamatta aktiivista musisointia, opiskelua ja muuta toimintaa päätyön ohella.

Kymmenen vuotta ihanaa aikaa

Nikander-Koivukangas aloitti musiikkiopintonsa ensin Pirkkalan seurakunnan puhallinorkesterissa ja myöhemmin Pirkanmaan musiikkiopistossa. Pikku hiljaa mieleen alkoi hiipiä ajatus ammattitason huilunsoiton opinnoista. Hän opiskeli ensin Tampereen konservatoriolla melkein soitonopettajaksi, mutta veri alkoi vetää Helsinkiin, ja hyvän ystävän, pasunisti Markku Veijonsuon, menestys Sibelius-Akatemian pääsykokeissa rohkaisi häntäkin yrittämään.

Nikander-Koivukangas opiskeli Sibelius-Akatemiassa aikana, jolloin opintoaikoja ei rajattu eikä valmistumisen kanssa yleensä kiirehdítty. Hän pitää itseään etuoikeutettuna, koska sai kypsyttää rauhassa taitojaan ja tehdä opintojen ohessa runsaasti muusikon ja opettajan töitä.

- Kymmenen vuotta Akatemialla olivat ihanaa aikaa.

Tiina Nikander-Koivukangas koki positiivisena myös tuohon aikaan tulleen tutkintomuutoksen, jonka johdosta Sibelius-Akatemialla alettiin opiskella soittamisen lisäksi myös kieliopintoja ja muita yleissivistäviä kursseja. Opiskeluun sisältyi runsaasti henkilökohtaista opetusta erittäin hyvien opettajien kanssa, joihin lukeutuivat huilutaitelijat Tapio Laivaara, Tapio Jalas ja Mikael Helasvuo sekä kirjallisen työn ohjaaja FT Marjatta Teirilä. Opiskeluaikana rehtoreina toimivat mm. Ellen Urho, Lassi Rajamaa, Erkki Rautio ja Tuomas Haapanen.

Opintoihin kuului myös paljon kamarimusiikkia ja orkesterisoittoa. Tiina Nikander-Koivukangas soitti ”Kapubändissä”, ja pääsi näin osalliseksi maestro Jorma Panulan opetuksesta. Kesäisin hän kävi Italiassa, Ranskassa ja Englannissa huilunsoiton mestarikursseilla. Kaiken kaikkiaan opinnot olivat monipuolisia ja vastasivat hänestä hyvin työelämän tarpeisiin.

Hyppy tuntemattomaan

Tiina Nikander-Koivukankaalla oli päätoimisen tuntiopettajan työ Espoossa, kun 1990-luvun lama alkoi verottaa rajusti musiikkialan työpaikkoja. Kuultuaan avoimesta huilunsoitonopettajan virasta Kainuun musiikkiopistossa, hänen ei tarvinnut kauaa miettiä päätöstään muuttaa Kajaaniin.

- Joskus olen miettinyt, millaista elämäni olisi ollut, jos en olisi lähtenyt pois pääkaupunkiseudulta. Työn saaminen olisi varmasti ollut hankalampaa.

Työ Kajaanissa oli palkitsevaa, mutta uusiakin mahdollisuuksia tarjoutui. Opiskeluaikaisen luottamustoimen, Sibelius-akatemian oppilasjäsenyyden, innostamana Nikander-Koivukangas hakeutui Sibelius-Akatemian järjestämille musiikkioppilaitoshallintokursseille Järvenpään Kalliola-Kuninkalaan. Ensimmäinen rehtorin työ löytyi Viitasaaren alueen musiikkiopistosta.

Työt Limingassa Nikander-Koivukangas aloitti vuonna 2003. Sen jälkeinen aika on sisältänyt innostavaa musiikkiopiston kehittämistä niin taiteellisesti kuin pedagogisestikin. Nikander-Koivukangas oli aikaisemmin elämässään asunut mm. Turkissakin (vuodet 1994-97), mutta siitä huolimatta hän on kokenut, että työ maakunnassa on vaatinut tietynlaista sopeutumista ja oppimista erilaiseen toimintakulttuuriin.

Vierivä kivi ei sammaloidu

Rehtorin työ vaatii Nikander-Koivukankaan mielestä jatkuvaa uudelleenkouluttautumista ja itsensä kehittämistä. Hän onkin käynyt erilaisia johtamis- ja täydennyskoulutuksia työn ohessa. Vuonna 2011 hän oli mukana Sibelius-Akatemian Osaava-ohjelmaan kuuluvassa Kehittyvä rehtori -koulutuksessa. Vuonna 2012 hän aloitti jatko-opinnot Oulun yliopiston Tutkijakoulussa UniOGSissa Kasvatustieteiden tiedekunnan musiikkikasvatuksen osastolla tavoitteenaan väitöskirja. Väitöskirjan aihe on: Musiikkioppilaitosten toiminnanohjausjärjestelmä ja musiikkioppilaitosten toimintakulttuuri.

Lisäksi Nikander-Koivukangas opettaa edelleen ja on toiminut päätyönsä ohella muusikkona mm. omassa kamarimusiikkiyhtyeessään Valkoinen Delfiini. Hän pitääkin omaa musisoimista erittäin tärkeänä työssä jaksamisen ja oman vireyden säilyttämisen kannalta. Nikander-Koivukangas toimii myös muutamassa yhteiskunnallisessa luottamustehtävässä.

Uran luomisen ohessa Tiina Nikander-Koivukangas on saanut ja kasvattanut kolme lasta, mikä on edellyttänyt monille naisille tuttua tasapainoilua työn ja perhe-elämän välillä. Hänen aloittaessaan rehtorina, suurin osa rehtoreista oli edelleen miehiä, joten tietynlaista rohkeuttakin on vaadittu ja vaaditaan edelleen. Kaikesta huolimatta hän suosittelee rehtorin työtä lämpimästi siitä kiinnostuneille.

- Tässä työssä saa todella laittaa itsensä likoon ja toimia monipuolisesti erilaisten ja eri-ikäisten ihmisten kanssa.

Nikander-Koivukangas on ylpeä taustastaan nykyisen Taideyliopiston sibeliusakatemialaisena. Hän on iloinen alumniyhteistyöstä ja mahdollisuuksista tavata vanhoja opiskelukavereitaan ja uusia nuoria opiskelijoita. Nykyisiä opiskelijoita hän kehottaa tutustumaan ammatissa toimiviin vanhempiin kollegoihin, joilta voi oppia paljon työelämän varalle. Hänestä tärkeää olisi saada luotettava ja työelämää tunteva mentori ohjaajakseen jo heti ensimmäiseen työpaikkaan mentäessä. Hänen terveisensä opiskelijoille ovat:

- Valmistua kannattaa aina ja tehdä töitä unelmiensa eteen, mutta muistakaa myös riittävän levon merkitys ja tasapaino elämässä!

Teksti: Inka Eguzoroh

 

 

 

 


Kuulolla-blogissa esitellään kerran viikossa perjantaiaamuisin Sibelius-Akatemian entinen opiskelija, viikon alumni. Hän kertoo muistoja opiskeluajoiltaan, uravalintoihinsa vaikuttaneita käänteitä ja tarinan siitä, miten päätyi nykyiseen työhönsä. Uratarinat ovat kirjoittaneet Sibelius-Akatemian alumnityön mentorointiohjelmaan osallistuneet opiskelijat. Oletko Sibelius-Akatemian alumni ja haluaisit ehkä mukaan toimintaan? Lue lisää Sibelius-Akatemian alumnityön verkkosivuiltaEi kommentteja. Ole ensimmäinen

Hae blogin sisällöstä

Tervetuloa Sibelius-Akatemian blogiin!
 

Tässä blogissa kerromme sanoin ja kuvin siitä, mitä tapahtuu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian luokkahuoneissa ja käytävillä, arjessa ja juhlassa, ehkäpä joskus jopa konserttilavan takana! Tapaamme ajankohtaisia ihmisiä, jotka omin sanoin kertovat siitä, mitä juuri nyt on meneillään.

Meihin saat yhteyden sähköpostitse osoitteella info (at) siba.fi