« Takaisin

Viikon alumni Tuula Jukola-Nuorteva: Usko omiin taitoihisi

 

Sibelius-Akatemiasta musiikkikasvatuksen osastolta maisteriksi 1997 valmistunut Tuula Jukola-Nuorteva työskentelee yleisötyön vastaavana tuottajana Suomen Kansallisoopperassa. Hän muistelee lämmöllä ensimmäistä opintovuottaan.

- Se oli antoisa, sain opiskella sitä aihepiiriä mitä halusin. Sain kavereita, jotka ovat edelleen läheisiä ystäviä. Oli ihanaa olla opiskelija, elää omaa elämää.

Jukola-Nuorteva lähti 1994, gradua vaille valmiina maisterina Englantiin jatko-opintoihin. Keväällä 1997 järjestetiin promootio, johon osallistuakseen piti jättää paperit viimeistään helmikuun loppuun mennessä.

- Tein silloin graduni hyvin nopealla rykäisyllä valmiiksi. Muitakin kurssikavereita oli samassa vaiheessa ja lopulta promootiossa soittelimme tyytyväisinä yhdessä hopeapilliä. Ilman muuta halusin valmistua, Jukola-Nuorteva muistelee.

Sibelius-Akatemiasta mieleen jäivät saatujen tietojen ja taitojen lisäksi ystävät ja erinomaiset opettajat - erityisesti Inkeri Simola-Isaksson. 

- Hän oli musiikkiliikunnan ja vapaan säestyksen opettajani. Hän oli sydämellinen, kannustava ja taitava opettaja. Myös pianonsoiton opettajani Kauko Kuosma oli minulle tärkeä. Tapahtumista muistan fuksiaiset, valmistujaiset, vapun (ja uudet haalarit), soihtukulkueet sekä Mukaorkesterin, jossa me sivuinstrumentalistit yritimme parhaamme – nauroimme ensimmäisellä kerralla silmät kyynelissä soittoamme.

Opintoaika olikin täynnä mieluisia tapahtumia: ensimmäisenä opintovuonna järjestettiin pikkujoulut, toisena vuonna fuksiaiset. Joka kevät oli myös musiikkiliikuntamatinea. Jukola-Nuorteva muistelee, että monilla opettajilla oli keskusteleva ote ja opiskelijoilla tunne, että he ovat aidosti läsnä. Inkeri Simola-Isakssonin kanssa ryhmä musiikkiliikunnan opiskelijoita matkusti Englantiin.

- Sillä matkalla kuulin ensi kertaa Guildhall School of Music & Dramasta. Vuotta myöhemmin lähdin sinne muusikon esiintymis- ja kommunikaatiotaitojen jatko-opintoihin.

Jälkikäteen muisteltuna Jukola-Nuorteva olisi tehnyt ehkä erilaisia soitinvalintoja.

- Klarinetti sivuinstrumenttina oli ihan ok, mutta sydämessäni olisin ehkä enemmän nauttinut lyömäsoittimien soitamisesta, hän tuumii nyt.

Opinnot antoivat hyvän ponnistuslaudan omiin muusikon ja pedagogin taitoihin. Akatemian opintojen pohjalta Jukola-Nuorteva suuntasi Englantiin jatko-opintoihin ja siellä ovet avautuivat jälleen eteenpäin. Kuten monet muut, Jukola-Nuorteva myös työskenteli jo opintoaikoina.

- Annoin pianotunteja, tein jonkin verran opettajan sijaisuuksia, ohjasin vauvamuskareita, tein pianistikeikkoja, toimin Arbiksen liikuntasäestäjänä ja tein musiikkiliikuntakeikkoja. Olin camp counsellor USA:ssa kahtena kesänä ja siellä vastasin musikaaleista. Valmistumisen jälkeen ensimmäinen vakinaisempi työpaikka  löytyi Koivusaaren yläasteelta. Olin ainoa musiikkiopettaja, sivutoiminen tuntiopettaja kahtena päivänä viikossa. Ensimmäisestä työpäivästä muistan luokkahuoneen ja hyvät soitinvarastot. Oli kiva päästä kokeilemaan, jännitti myös!

Uransa huippuhetkinä Tuula Jukola-Nuortevan mieleen ovat piirtyneet säveltäjä-pedagogin työt Lontoossa kuninkaallisen oopperan Covent Gardenin sekä Englannin kansallisoopperan yleisöyhteistyön osastoilla. 

- Olin juuri valmistunut ylioppilaaksi, kun kävin Lontoossa lomamatkalla ja näin Covent Gardenin oopperatalon. Mietin silloin, että pitää varmaan olla tosi hyvä päästäkseen sinne. Muutama vuosi myöhemmin unelma toteutui! Toimin myös Lontoossa usean vuoden ajan Henry Compton -poikakoulun musiikkiosaston johtajana. Myös nykyiset työtehtävät Suomen Kansallisooperassa ovat innostavia ja mielekkäitä.

Ahkera nainen on opiskellut paljon myös valmistumisen jälkeen; hän on suorittanut Guildhall School of Music and Draman post graduate-opinnot Lontoossa, Creating an Original Opera – koulutuksen Metropolitanin oopperassa, Write an Opera – koulutuksen Covent Gardenissa, johtamistaidon opinnot MIF:ssä. Lisäksi hän kertoo seuraavansa kollegoiden ja esimiesten esimerkkiä, tekee säveltäjänä yhteistyöprojekteja muun muassa ohjaajien, koreografien, lavastajien kanssa ja käy tietokonekursseilla.

- Kollegoilta olen oppinut järjestelmällisyyttä, kärsivällisyyttä, paineensietokykyä, kannustamista, rohkaisua ja luottamusta siihen, että pieninkin siemen voi johtaa suurempaan kokonaisuuteen. Moka on lahja.

Millaisia taitoja Jukola-Nuortevan mielestä opiskelijan on tärkeä hankkia ja mitkä taidot ovat tärkeitä työelämässä?

- Tärkeitä hankittavia taitoja ovat vahva ammatillinen osaaminen ja vuorovaikutustaidot, kyky heittäytyä, ottaa tilanne haltuun, improvisoida, monipuoliset muusikontaidot, monipuolinen kielitaito, tietotekniikan ja muiden kommunikaatiovälineiden hallinta. Työelämässä keskeisiä ovat aika lailla samat: tarvitaan kykyä joustaa luovassa työssä, kykyä rohkaista ja kannustaa, positiivisuutta, ikuista oppimista ja halua kehittää itseään,. On muistettava antaa tilaa myös omalle elämälle, ei pidä jämähtää omiin päätöksiinsä. Tarvitaan kykyä soveltaa tietoja ja taitoja sekä luottamus siihen että omat taidot kantavat.

Opiskelijaa Jukola-Nuorteva kehottaa kesyttämään kiireen.

- Moni asia on omasta asenteesta kiinni. Jos sinulla on kiire, ajattele, että sinulla on kaikki se aika, jonka tarvitset. Jos tulee hankala tilanne, yritä löytää parhaat ratkaisut kaikille osapuolille. Olet aina taitavampi kuin mitä kuvittelet olevasi. Vietä aikaa sellaisten ihmisten kanssa, joita arvostat ja joiden kanssa on mukavaa. Kuuntele sydäntäsi. Mieluummin kysy, kuin murehdi, hän kiteyttää.

Teksti: Myrna Eklund


Kuulolla-blogissa esitellään kerran viikossa perjantaiaamuisin Sibelius-Akatemian entinen opiskelija, viikon alumni. Hän kertoo muistoja opiskeluajoiltaan, uravalintoihinsa vaikuttaneita käänteitä ja tarinan siitä, miten päätyi nykyiseen työhönsä. Uratarinat ovat kirjoittaneet Sibelius-Akatemian alumnityön mentorointiohjelmaan osallistuneet opiskelijat.

Oletko Sibelius-Akatemian alumni ja haluaisit ehkä mukaan toimintaan? Lue lisää Sibelius-Akatemian alumnityön verkkosivuilta

 
Ei kommentteja. Ole ensimmäinen

Hae blogin sisällöstä

Tervetuloa Sibelius-Akatemian blogiin!
 

Tässä blogissa kerromme sanoin ja kuvin siitä, mitä tapahtuu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian luokkahuoneissa ja käytävillä, arjessa ja juhlassa, ehkäpä joskus jopa konserttilavan takana! Tapaamme ajankohtaisia ihmisiä, jotka omin sanoin kertovat siitä, mitä juuri nyt on meneillään.

Meihin saat yhteyden sähköpostitse osoitteella info (at) siba.fi