« Takaisin

Andrea Eklund hyvästelee Suomen hetkeksi – yllättävä jäähyväiskonsertti esittelee pohjoismaista äänimaailmaa

Ruotsinkielisellä Pohjanmaalla, Närpiössä kasvanut Andrea Eklund esittelee Norrsken-konsertissaan 12. syyskuuta suomenruotsalaisia ja ruotsalaisia kansanlauluja.  Tutut kappaleet saavat Eklundin ja hänen ystäviensä käsissä aivan uudet tulkinnat.

Sibelius-Akatemiassa musiikkikasvatusta opiskeleva Andrea Eklund on laulaja henkeen ja vereen. Sen lisäksi hän soittaa pianoa, selloa sekä johtaa kuoroja. Kaikki taidot ovat näytillä ja kuultavissa myös syyskuun konsertissa. Myös kaikkien kansanlaulujen uudet sovitukset ovat hänen itsensä sekä brittiläisen äänitaiteilijan, Jon Hughesin käsialaa.

- Olin vaihto-oppilaana pari vuotta sitten Yorkissa, jossa tapasin Jonin. Kävin myöhemmin sekä hänen kanssaan että yksin äänittämässä luonnon ääniä  Pohjanmaalla ja kaupunkiääniä Helsingissä, Eklund kertoo.

Luonnonäänistä, kuten lintujen viserryksestä ja tuulen huminasta, syntyi taustaääni Norrskeniin. Jon Hughesin elektroninen äänimaailma sekoittuu osassa konsertin kappaleita Eklundin lauluun. Konsertissa kuullaan myös tulkintoja akustisten soitinten kera.

- En ole varsinaisesti kansanmuusikko, vaan pääaineenani Sibelius-Akatemiassa on ollut klassinen laulu. Olenkin ollut pienessä kriisissä, miten klassinen laulutaustani vaikuttaa tulkintaani, Andrea Eklund nauraa, ja toteaa laulunopettajansa painottaneen tekstiä kansanmusiikin yhdeksi tärkeimmistä perusasioista.

Andrea Eklund kertoo Sibelius-Akatemiassa opiskelevien musiikkikasvattajien olevan yleisesti hyvin monipuolisia muusikkoja tyyleiltään ja musiikkimaultaan. Eklund rakastaa avoimesti niin klassista musiikkia, jazzia kuin kansanmusiikkiakin. Eikä tässä ole hänen mielestään ongelmia lainkaan. Sen sijaan Eklund kertoo konserttinsa teeman valinnasta toista kautta.

- Kiinnostuin pohjoismaisista kansanlauluista, koska ne ovat oletettavasti vanhinta musiikkia täällä päin maailmaa.

Miksi vanhempi musiikki kiinnostaa 26-vuotiasta niin paljon? Nuorella musiikkikasvattajalla on tähän selkeä vastaus.

- OIen barokkilaulaja!

Andrea Eklund ei tullut vuosi sitten ajatelleeksi, että tämä syksy menisi näin. Hän muuttaa nimittäin kaksi päivää kansanlaulukonserttinsa jälkeen Lontooseen opiskelemaan lisää vanhaa musiikkia ja barokkilaulua Guildhall School of Music & Dramaan. Norrskenista tulikin siis vaivihkaa eräänlainen jäähyväiskonsertti. Jäähyväisten kunniaksi soitinyhtyeen ja Jon Hughesin mukaan liittyy 25-henkinen Vox Femina -kuoro sekä 15-päinen ensemble Akademiska damkören Lyranista.

- Johdan konsertissani tietysti molempia kuoroja, monipuolinen musiikkikasvattaja kertoo.

Norrsken kuullaan Musiikkitalon Black Box -salissa 12. syyskuuta klo 19.00. Lue lisää konsertista täältä.

PS: Lippuja voit ostaa Lippupalvelusta.

Teksti: Johanna Laitinen
Kuva: Albert HäggblomEi kommentteja. Ole ensimmäinen

Hae blogin sisällöstä

Tervetuloa Sibelius-Akatemian blogiin!
 

Tässä blogissa kerromme sanoin ja kuvin siitä, mitä tapahtuu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian luokkahuoneissa ja käytävillä, arjessa ja juhlassa, ehkäpä joskus jopa konserttilavan takana! Tapaamme ajankohtaisia ihmisiä, jotka omin sanoin kertovat siitä, mitä juuri nyt on meneillään.

Meihin saat yhteyden sähköpostitse osoitteella info (at) siba.fi