« Takaisin

Kesän nuoret taiteilijat –sarja esittelee tuoretta tähtiainesta

Sibelius-Akatemiassa elokuussa järjestettävän Kesän nuoret taiteilijat –konserttisarjan aloittaa kansanmusiikin aineryhmästä joulukuussa 2013 valmistunut viulisti Tero Hyväluoma. Mies marssittaa lavalle Frost 5 –kokoonpanonsa, joka ei juuri musiikkityylien rajoja kumartele. Tapasimme muusikon kesäisessä Musiikkitalossa ja kysyimme nuorelta taiteilijalta kolme kesäistä kysymystä – ja siinä sivussa hiukan muutakin.

Hyväluoma on monipuolinen muusikko, joka kertoo olevansa avoin kaiken musiikin suhteen ja arvostavansa joka musiikinlajia. Hänen viulunsa soikin aika ajoin niin klassisen jousikvartetin riveissä kuin hevibändissä ja jazzensemblessä – ja kaikessa siltä väliltä. Melko tuoreen Frost 5 –kokoonpanon kanssa Hyväluoma pääsee näyttämään taitonsa säveltäjä-sovittajana, sillä yhtyeen musiikki on pääosin miehen omaa käsialaa. Frostin ajatuksena on tuoda yhteen kansanmusiikin vahvat melodiat ja niiden tärkeä rooli musiikissa, toisaalta jazzin improvisaatiovapaus. Kokoonpanon muusikot edustavatkin laajasti eri musiikin tyylejä: Hyväluoma ja yhtyeen pianisti Matias Tyni ovat kansanmuusikkoja, haitaristi Harri Kuusijärvi on klassinen muusikko, basisti Vesa Ojaniemi jazzmuusikko ja rumpali Niko Votkin rockmuusikko. Taustat kuuluvat luonnollisesti myös yhtyeen musiikissa.

-   Säveltäjänä myös musiikin visuaalisuus on minulle tärkeää. Lähtökohtanani useimmiten on, että lähden hakemaan jotakin tiettyä tunnelmaa tai maisemaa. Tähän instrumentaalimusiikki antaa hyvän mahdollisuuden. Pyrimme siihen, että kuulija voi musiikin kautta myös nähdä visuaalisia maisemia. Frost tarjoaa minulle mahdollisuuden etsiä omaa sävelkieltäni, hän kertoo.

Vierivä kivi ei sammaloidu

Hyväluoma kertoo tulleensa Sibelius-Akatemiaan opiskelemaan suoraan lukion penkiltä. Niinpä korkeakoulu pitkälti muovasi hänestä sen muusikon, joka hän nykyisin on.

-   Opiskeluaikana tärkeää on ollut musiikillinen ennakkoluulottomuus; on ollut arvokasta tutustua muusikkokollegoihin yli yliopistollisten osastorajojen. Yhteiset projektit ja kurssit – ja etenkin bileet – ovat olleet hyviä tilaisuuksia tutustua muusikoihin eri puolilta musiikin kenttää.

Vaikka tutkinnon suorittaminen ja valmistuminen onkin yksi virstanpylväs myös muusikon uralla, ei Hyväluoma aio pysäyttää kehitystä siihen.

-   Mitäkö tekisin viiden vuoden päästä? Toivon, että olen saanut silloin viedyksi sooloprojekteja edelleen pitemmälle. Tietysti myös haluaisin, että into oppia uutta ja laventaa musiikillista sivistystä pysyisi edelleen yllä.

Kolme kesäkysymystä muusikolle

Kesälomalla muusikko...  katusoittaa.
Olen mukana Kantri-Espa –kollektiivissa, johon voi törmätä eri puolilla Suomea.

Kesässä minulle tärkeintä on aurinko.
Tehokkuus myös siisteissä sisätöissä kasvaa kun aurinko antaa energiaa, sen huomaa jo keväällä.

Mieluisin kesäbiisini on... Konsta Jylhän Kesän tullessa.
Katso ja kuuntele kappale Ylen Elävässä Arkistossa

 

Teksti ja kuvat: Karoliina PirkkanenEi kommentteja. Ole ensimmäinen

Hae blogin sisällöstä

Tervetuloa Sibelius-Akatemian blogiin!
 

Tässä blogissa kerromme sanoin ja kuvin siitä, mitä tapahtuu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian luokkahuoneissa ja käytävillä, arjessa ja juhlassa, ehkäpä joskus jopa konserttilavan takana! Tapaamme ajankohtaisia ihmisiä, jotka omin sanoin kertovat siitä, mitä juuri nyt on meneillään.

Meihin saat yhteyden sähköpostitse osoitteella info (at) siba.fi