« Takaisin

Kirkkomuusikot kävivät valloittamassa Amerikkaa

Juhannuksen jälkeen Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin aineryhmän johtaja Jorma Hannikainen ja lehtori Timo Kiiskinen pakkasivat 72 kiloa suomalaista kirkkomusiikkia ja sen koulutusta esittävää materiaalia pakettiin ja suunnistivat Bostoniin, jossa  järjestettiin AGO Boston 2014 -konventti. Se on kahden vuoden välein järjestettävä USA:n urkureiden ja kirkkomuusikkojen suurtapahtuma, johon tänä vuonna osallistui lähes 2000 alan ammattilaista USA:sta, Australiasta, Kanadasta, Ranskasta, Saksasta, Englannista, Itävallasta, Italiasta, Belgiasta, Hollannista, Taiwanista ja Suomesta.

Matkan päätavoitteena oli jakaa tietoa Sibelius-Akatemian korkeatasoisesta koulutuksesta ja suomalaisesta kirkkomusiikkikulttuurista. Tätä tarkoitusta varten vuokrattiin oma näyttelytila tapahtuman suuresta, yli sadan näytteilleasettajan hallista. Uteliaita riitti; esitteitä, julkaisuja ja CD-levyjä jaettiin useita satoja.

- Ehkäpä Suomi-boothimme oli virkistävän erilainen amerikkalaisen sähköurku- ja nuottitarjonnan seassa, ainakin lukuisat ihmiset vaikuttivat aidon kiinnostuneilta ja kävimme monia mielenkiintoisia keskusteluja, Kiiskinen kertoo.

Suomalaisesta kirkkomusiikista kerrottiin kuulijoille myös kahdella luennolla. Jorma Hannikainen esitelmöi suomalaisesta reformaatioajan kirkkomusiikista.Timo Kiiskisen luento ”Church Music in Finland” oli läpileikkaus suomalaisesta kirkkomusiikista ja käsitteli muun muassa koulutusta, julkaisutoimintaa ja urkujenrakennusta.

Matkan aikana herrat tapasivat useita urkureita ja kirkkomusiikkivaikuttajia. Keskusteluja esimerkiksi urku- ja kuoromusiikkiin liittyvästä opettaja- ja opiskelijavaihdosta, mestarikursseista ja etäopetuksesta käytiin muun muassa Kimberly Marshallin (Arizona University), Janette Fishellin (Indiana University) ja Kent Tritlen (Manhattan School of Music) kanssa. Friends of The Sibelius Academyn pitkäaikainen jäsen Leland Hoch matkusti tapaamaan miehiä Bostoniin ja vietti seurueessa useita päiviä.

- Bostonin tapahtuman päätyttyä pääsimme New Yorkissa tapaamaan AGO:n (American Guild of Organists) presidenttiä James E. Thomashoweria, ja keskustelimme muun muassa mahdollisuuksista perustaa killan omaa Suomen osastoa. Matka oli onnistunut avaus monenlaiselle yhteistyölle. Suomalainen kirkkomusiikki ja sen artistit, säveltäjät, julkaisut, urkujenrakennus ja koulutus ovat oiva vientituote. Ilman markkinointia ja tiedottamista laadukkaatkaan asiat eivät saa nykyaikana jalansijaa, Kiiskinen totesi reissun jälkeen.

 


Teksti: Timo Kiiskinen

 Ei kommentteja. Ole ensimmäinen

Hae blogin sisällöstä

Tervetuloa Sibelius-Akatemian blogiin!
 

Tässä blogissa kerromme sanoin ja kuvin siitä, mitä tapahtuu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian luokkahuoneissa ja käytävillä, arjessa ja juhlassa, ehkäpä joskus jopa konserttilavan takana! Tapaamme ajankohtaisia ihmisiä, jotka omin sanoin kertovat siitä, mitä juuri nyt on meneillään.

Meihin saat yhteyden sähköpostitse osoitteella info (at) siba.fi