« Takaisin

Lapsia sävellytetään jo neljäntenä vuonna peräkkäin

 

Lapsia ei saa aliarvioida, muistuttavat Kuule, minä sävellän –projektin aktiivit Sibelius-Akatemian lehtori Riitta Tikkanen ja säveltäjä Pasi Lyytikäinen.  - Tärkeintä on, että lapsi tulee kuulluksi, he toteavat. Vuodesta 2011 järjestetty monen toimijan yhteinen voimainponnistus keskittyykin erityisesti kuuntelemaan lasten mielikuvituksessa syntyvää musiikkia, kirjaamaan sen muistiin ja tuomaan konserttilavalle.

Kevään 2014 Kuule, minä sävellän –projekti yhdistää musiikin ja tanssin. Kaksitoista iältään 10-16 –vuotiasta lasta tutustuu kolmeen Vaskivuoren lukiolaisten tuottamaan koreografiaan ja luo oman sävellyksensä niiden pohjalta. Syntyneet teokset ja niiden inspiraationlähteenä olleet tanssit nähdään konsertissa Kansallisoopperan Alminsalissa 1.2.2014. Muusikkoina toimivat Helsingin Kaupunginorkesterin, Radion sinfoniaorkesterin ja Oopperan orkesterin ammattisoittajat. Mukana ovat myös oopperan ammattipuvustajat ja valosuunnittelijat.

Leikkiä ei saa unohtaa

Lasten sävellyttäminen on prosessi, jossa lasten mielikuvituksen tuottama musiikki nuotinnetaan ja kirjoitetaan ylös sellaisenaan. Prosessissa apuna ovat Sibelius-Akatemian opiskelijat sekä ammattisäveltäjät. Yhteistyössä paitsi kirjataan lasten teokset nuoteiksi, myös pohditaan muun muassa nuotinnosta.

- Joskus lapsen sävellystyö voi jäädä jumiin, ja silloin minä ammattilaisena voin olla tukena. Yksi tehtäväni on myös auttaa lapsia virittäytymään sävellyksen maailmaan erilaisilla harjoitteilla. Kaikessa mennään lapsen idea edellä, kertoo ammattisäveltäjän saappaissa projektiin osallistuva Lyytikäinen.

Lämmittelyllä ja virittäytymisellä tutustutaan toisiin ja luodaan luottamuksellista ilmapiiriä luovuuden kukkia.

- Tällä projektilla on mielestäni myös tosi iso kasvatuksellinen funktio. Musiikki on hyvä väline kun opetellaan keskittymään, arvostamaan omia ja muiden ideoita sellaisenaan ja huomaamaan, että jokainen kuulee asiat omalla tavallaan, Lyytikäinen huomauttaa.

Pasi Lyytikäinen tutustutti yhteistyössä RSO:n Päivi Kärkäksen kanssa lapsia oboen saloihin. "Kuinka pitkän fraasin voimme säveltää
ennen kuin oboisti pyörtyy?"

Lapselle on todella merkityksellistä myös se, että ammattilaiset kuuntelevat ja esittävät heidän luovuutensa hedelmiä.

- Kun ollaan ennakkoluulottomia lasten ideoille ja osaamiselle, voi itsekin oppia jotakin. Tärkein oppi jonka itse olen saanut on se, ettei leikkiä saa koskaan unohtaa. Kun työtä tehdään kopissa oman nuottipaperin kanssa, se unohtuu helposti. Leikkivän ihmisen on hyvä olla työssä läsnä.

Lasta pitää kuunnella!

Kuule, minä sävellän on hyvä esimerkki siitä, miten lasten ideat muovautuvat ainutlaatuisiksi taiteellisiksi elämyksiksi kun niitä kuunnellaan herkällä korvalla ja niihin uskotaan. Pitkän linjan musiikkikasvatuskonkari, lehtori Riitta Tikkanen on hiukan huolissaan nykymenosta.

- Maailman on vallannut hektinen kiire ja me ajattelemme, että siten asiat toimivat. Tätä ruokkivat nykyään monet tekijät, ja se alkaa näkyä. Siinä mielessä olen huolestunut. Meillä ei ole arjessa useinkaan riittävästi aikaa pysähtyä kuulemaan ja kokemaan, mihin kaikkeen lapset pystyvät kun heitä aidosti kuuntelee, kuvailee Tikkanen.

Sävellytyksen ohella on kuin huomaamatta myös opittu ja opeteltu pysähtymistä, läsnäoloa ja tuntemusten kuuntelemista.

- Uskon, että vaikkapa tämän projektin parissa lapsille on voinut syntyä pysyvä kokemus siitä, että heidän ideansa ovat hyväksyttyjä, että niitä kuunnellaan ja ne ovat tärkeitä. Tämä kantaa pitkälle myös lapsen itsetunnon rakentuessa. Tutkimustenkin mukaan kouluissa on kuitenkin nykyään liian kiire - missä välissä ehditään pysähtyä? Tikkanen kysyy.

Lyytikäinen muistuttaa myös, että lasten ideat myös toimivat kun ne todella saavat elää.

Teksti ja kuva: Karoliina Pirkkanen


Lisätietoja Kuule, minä sävellän -projektista ja tallenteita aiemmilta vuosilta löydät Sibelius-Akatemian www-sivuilta.
Kehotamme tutustumaan - tämän työskentelyn kanssa (elävä) kuva kertoo paljon enemmän kuin sanat!

Kevään 2014 Kuule, minä sävellän -projektin tuloksia voi kuulla konsertissa Kansallisoopperan Alminsalissa 1.2.2014 klo 13
 Ei kommentteja. Ole ensimmäinen

Hae blogin sisällöstä

Tervetuloa Sibelius-Akatemian blogiin!
 

Tässä blogissa kerromme sanoin ja kuvin siitä, mitä tapahtuu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian luokkahuoneissa ja käytävillä, arjessa ja juhlassa, ehkäpä joskus jopa konserttilavan takana! Tapaamme ajankohtaisia ihmisiä, jotka omin sanoin kertovat siitä, mitä juuri nyt on meneillään.

Meihin saat yhteyden sähköpostitse osoitteella info (at) siba.fi