Moka on lahja laulajallekin; kuorolaulusta apua esiintymisjännittäjälle

Suomalaiset rakastavat kuorolaulua eikä syyttä. Yhdessä laulamiselle on aina hyvä syy ja nykytieto kertoo, että laulu voi myös parantaa. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö ja Sibelius-Akatemia löivätkin syksyllä 2013 viisaat päänsä yhteen ja pohtivat, miten laulamalla voitaisiin helpottaa opiskelijoiden kokemaa esiintymisjännitystä.

Syntyi ”Kuorolaulu kouraan” –projekti. Marraskuusta 2013 alkaen kuusitoista YTHS:n kautta valikoitunutta laulajaa on kokoontunut kerran viikossa. Yhdessä on paitsi nautittu laulamisesta, myös harjoiteltu vuorovaikutustaitoja ja jännitystilojen käsittelyä ja pyritty eroon epäonnistumisen pelosta. Kuoron tähtäimessä on Helsingin Musiikkitalossa 7.5.2014 järjestettävä Lauletaan ja mokataan yhdessä –konsertti.

- Kyllä, moka on lahja. Ja tässä konsertissa myös kuoronjohtaja tulee varmasti mokaamaan, nauraa Kuorolaulu kouraan –projektin vetäjä, Sibelius-Akatemian tohtorikoulutettava Eeva Siljamäki.

Kuorokonsertti kuulostaa ehkä monesta perimmäisten pelkojen ruumiillistumalta. Että pitäisi yhtä aikaa sekä laulaa että esiintyä mahdollisesti satapäiselle yleisölle! Konsertti on toisaalta myös hyvä tilanne kohdata omat pelkonsa.

- Esiintymiseen valmistautuminen on usein kuoroissa hiukan sivuun jäänyt osa-alue. Musiikkia harjoitellaan kunnianhimoisestikin, mutta henkinen valmistautuminen konserttia varten saattaa jäädä vähemmälle, Siljamäki kertoo

Kuorolaulu kouraan –projektin kuoron kanssa on lähdetty liikkeelle ryhmäytymisestä ja mokaamisen hyväksymisestä. Rentouden, hauskuuden ja leikinkin kautta on haluttu luoda hyväksyvä ilmapiiri, jossa uskaltaisi myös tehdä virheitä. Monia kuoroja johtaneena Siljamäki on huomannut toivovansa, että myös laulajien rivistössä hiljaisemmat uskaltaisivat tuoda mielipiteensä esille – että kaikkien ääni saadaan kuuluviin.

- Olemme tehneet hyvin monenlaisia harjoitteita, opetelleet muun muassa sitä miten olla läsnä ilman että tarvitsee pelätä epäonnistumista. Olemme liikkuneet tilassa havainnoiden, käyneet parikeskusteluja ja harjoitelleet myös toinen toisemme kohtaamista esimerkiksi kehonkielen ja katsekontaktin kautta. Vaikka oma ääni on hyvin henkilökohtainen, kuorossa ryhmän tuki on aina olemassa. Olemme tässä projektissa tehneet myös ääni-improvisaatiota jossa voi tukea toista. Tarkoitus onkin ollut kasvattaa luottamusta omaan ääneen – että se kelpaa sellaisena kuin se on, Siljamäki kuvailee.

Siljamäki onkin jo havainnut kuorolaisissa selkeitä muutoksia: olemisen rentoutta, rauhallisuutta ja varmuutta.

- Tietysti nämä ovat monen asian summia. Silti jo se että kuoro on pysynyt koossa kertoo sen olleen laulajille merkityksellinen. Ryhmän sisäinen luottamus on selkeästi kasvanut.

Miten mokaamista sitten voi harjoitella? Tietenkin mokaamalla mahdollisimman paljon.

- Tulen itsekin varmasti mokaamaan toukokuisessa konsertissa. Virheitä tulee aina, mutta tärkeä kysymys onkin se miten siitä jatkaa eteenpäin. Pitää myös ajatella eteenpäin; voisiko mokista syntyä jotakin täysin uutta? Ne eivät ole virheitä, jotka pitää deletoida, vaan inspiraationlähde!, valoisa nainen rohkaisee.

 

Teksti ja kuva: Karoliina PirkkanenEi kommentteja. Ole ensimmäinen

Hae blogin sisällöstä

Tervetuloa Sibelius-Akatemian blogiin!
 

Tässä blogissa kerromme sanoin ja kuvin siitä, mitä tapahtuu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian luokkahuoneissa ja käytävillä, arjessa ja juhlassa, ehkäpä joskus jopa konserttilavan takana! Tapaamme ajankohtaisia ihmisiä, jotka omin sanoin kertovat siitä, mitä juuri nyt on meneillään.

Meihin saat yhteyden sähköpostitse osoitteella info (at) siba.fi