Okra Playground luikertaa urbaanin tanssijalan alle

Sibelius-Akatemian kansanmusiikin koulutus on kasvattanut kotimaiselle ja kansainväliselle kentälle kirjavan joukon uusia, kokeilevia ja ennakkoluulottomia kokoonpanoja; yhtyeitä, joiden soundeissa sekä kannatellaan perinteitä että luodaan rohkeasti uutta. Näistä lähtökohdista on syntynyt myös Okra Playground, joka valloittaa Musiikkitalon Black Boxin keskiviikkona 9.4.2014. Kokoonpanon lyömäsoittaja Tatu Viitala kertoi yhtyeestä lisää harjoitusten lomasta.

Okra Playground syntyi, kun kansanmusiikin opiskelijat alkoivat pohtia, voisiko nykypäivän urbaania tanssijalkaa vipattaa myös hakemalla inspiraatiota vuosituhansien takaisista kaiuista.

- Tätä miettiessäni löysin itse esimerkiksi nykypäivän konemusiikista ja ns. vanhasta kansanmusiikkiperinteestä yllättävän paljon yhtäläisyyksiä. Treeneissä ja keikoilla olemmekin alusta alkaen halunneet hyödyntää sekä vahvaa kansanmusiikkiosaamistamme että ympärillä vellovaa populaarimusiikin maailmaa, Viitala kertoo.

Jotakin kokoonpanon asenteesta kertoo jo sen nimi. Viitala kertoo, että Okra Playground valikoitui tovin harkinnan ja yhteisen pohdinnan tuloksena voittajaksi; se kuvaa yhtyeen maanläheistä asennetta, arvoituksellisuutta ja leikkikenttämäistä hulluttelua. Keikkatohinan ohella yhtye valmistelee samalla myös debyyttilevyään, pienen studiojännityksen saattelemana. 

"Jos Okra Playground olisi eläin, mikä eläin se olisi? Sanotaan vaikka, että erittäin eläimellisillä elämäntavoilla varustettu menninkäinen."

 

Kansanmusiikki voi olla lyömäsoittajalle siunaus ja "kirous"

Lyömäsoittajalle kansanmusiikin tekeminen on yhdistelmä luovuuden vapautta ja juurettomuuden haastetta, sillä suomalaisessa kansanmusiikkiperinteessä ei instrumenttiryhmää juuri tunneta - ellei oteta huomioon vaikkapa pimpparautaa tai petojen karkottamiseen tarkoitettuja erilaisia "härveleitä". Kun tarkkaa rajat tarjoavaa traditiota ei ole tiedossa, saa lyömäsoittaja usein hyvinkin vapaat kädet löytää oma tyylinsä ja toisaalta myös napata vaikutteita vaikkapa jazzista, populaarimusiikista tai muiden kulttuurien lyömäsoitinperinteistä.

- Tällainen ”juurettomuus” on mielestäni samaan aikaan sekä pahinta että parasta mitä lyömäsoittaja voi kansanmusiikkia opiskellessaan kohdata. Yhtenä päivänä riemuitsen suunnattomasti vapauden tunteesta. Toisaalta toisena päivänä arvostaisin kovasti rahisevaa arkistonauhaa, jolla joku edesmennyt mestarilyömäsoittaja kertoisi yksiselitteisesti kuinka suomalaista kansanmusiikkia tulee soittaa, Viitala kuvailee.

Iloista pelimannimeininkiä tanssittavasti!

Okra Playgroundin keikalle tulevan kannattaa kuunnella erityisesti basson ja lyömäsoitinten yhteispeliä. Viitala kertoo, että pop-jazztaustaisen basisti Sami Kujalan yksi tehtävä yhtyeessä on nimenomaan tuoda tuoretta näkemystä yli musiikinlajien. Akustisten lyömäsoitinten ja sähköbasson yhdistäminen luokin kokoonpanolle mielenkiintoisen soundimaailman. Okrassa tosin muukin kuin musiikki on ainutlaatuista; pelimannien hyvää yhteispeliä ei voita mikään.

- Itselleni Okrasta tekevät erityisen nimenomaan bändikaverit. Olemme hioutuneet viime vuosien aikaan niin tiiviisti yhteen, että ainakin minun olisi hyvin vaikea ajatella tekeväni tätä musiikkia muiden kuin juuri näiden ihmisten kanssa.

Odotettavissa on siis iloisia pelimanneja, jalan alle luikertelevia grooveriffejä sekä riehakasta hytkyntää tanssilattialla.

- Kaikkea mitä kasvava nuori tarvitsee, Viitala tiivistää.

Teksti: Tatu Viitala/Karoliina Pirkkanen
Kuvat: Tatu Viitala

 


Okra Playground Musiikkitalon Black Box -salissa keskiviikkona 9.4.2014 klo 19

Yhtyeessä soittavat Päivi Hirvonen (viulu, jouhikko, laulu), Maija Kauhanen (kantele, laulu), Essi Muikku (kantele, laulu), Sami Kujala (basso), Veikko Muikku (haitari) ja Tatu Viitala (lyömäsoittimet).

 Ei kommentteja. Ole ensimmäinen

Hae blogin sisällöstä

Tervetuloa Sibelius-Akatemian blogiin!
 

Tässä blogissa kerromme sanoin ja kuvin siitä, mitä tapahtuu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian luokkahuoneissa ja käytävillä, arjessa ja juhlassa, ehkäpä joskus jopa konserttilavan takana! Tapaamme ajankohtaisia ihmisiä, jotka omin sanoin kertovat siitä, mitä juuri nyt on meneillään.

Meihin saat yhteyden sähköpostitse osoitteella info (at) siba.fi