« Takaisin

Publiikin alumnipuhuja Olli Virtaperko: Itsenäisyys on yliopistojen toiminnan ydintä

Sibelius-Akatemiassa vietettiin juhlallista kevätkauden päätöstä 17.6., kun yliopiston publiikissa kukitettiin ja onniteltiin lukuvuoden aikana valmistuneet. Musiikkialalla monessa mukana ollut Olli Virtaperko vieraili tilaisuuden alumnipuhujana. Hän aloitti sävellyksen ja musiikin teorian opinnot Sibelius-Akatemiassa 1996. Maisterintutkinto valmistui lopulta yhdeksässä vuodessa.

Opiskeluvuodet olivat Virtaperkolle työntäyteisiä mutta eivät aina suinkaan vain opintojen täyttämiä. Moni tärkeä muisto noilta ajoilta liittyy nimenomaan opiskelun ulkopuoliseen toimintaan; opintovuosinaan Virtaperko oli myös mukana Ultra Bra –yhtyeessä, joka eli tuolloin todellisia menestyksen aikojaan. Lisäksi hän käynnisti oman crossover-yhtyeensä Ensemble Ambrosiuksen toimintaa. Hän kiitteleekin sitä joustavaa ja myötämielistä asennetta, jota Sibelius-Akatemiasta löytyi - aina osastonjohtajista vahtimestareihin. Virtaperko muistelee Sibelius-Akatemiaa nimenomaan mahdollisuuksien tarjoajana.

- Se tarjosi mahdollisuuksia sivistää itseään musiikillisesti laaja-alaisesti. Luovuuteen ja yritteliäisyyteen kannustettiin – lainattiin esimerkiksi soittimia sellaisiinkin projekteihin, jotka eivät varsinaisesti liittyneet opintoihin. Asioita oli mahdollisuus tehdä intohimosta asioita itseään kohtaan; vailla välitöntä hyötyajattelullista lähtökohtaa. Tämän kaltainen arvomaailma teki Sibelius-Akatemiasta luovalle ihmiselle hyvän paikan opiskella, hän toteaa.

Aktiivisena kulttuurikentän toimijana Virtaperko on seurannut Sibelius-Akatemian vaiheita myös valmistumisen jälkeen – muun muassa Taideyliopiston syntymistä.

- Taiteilijat ovat lähtökohtaisesti niin sanotusti ”samassa veneessä”. Taideyliopistossa pitäisi kuitenkin muistaa, että joka taiteenlajilla on omat erityispiirteensä, joita muiden taiteiden edustajat eivät välttämättä ymmärrä. Akatemialaisten ja musiikkiväen pitäisi pystyä merkittävästi itse vaikuttamaan niihin asioihin, jotka vaikuttavat Sibelius-Akatemian toimintaan. Tietty autonomia on kaikkien yliopistojen toiminnassa sen aivan ytimessä, Virtaperko muistuttaa.

Ei oikoteitä

Sibelius-Akatemiasta Virtaperko kertoo oppineensa erityisesti kovan ja pitkäjänteisen työnteon merkityksen. Kulttuurialaa syvällisesti tuntevaksi ja osaavaksi ammattilaiseksi ei olekaan oikoteitä eikä pikavoittoja, vaan tie on useimmiten pitkä ja jo lapsuudesta saakka alkanut. Musiikin kohdalla ammateista samassa merkityksessä kuin monella muulla alalla onkin monesti hankala puhua. Virtaperko valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikin teorian opettajaksi - ammattiin, jota ei ole päivääkään sittemmin tehnyt kun ura ja kiinnostuksen kohteet ovat sittemmin vieneet muualle musiikin pariin. Tällä hetkellä reilu puolet miehen ajasta menee säveltämiseen – vapaan taiteilijan vapaan ammatin harjoittamiseen, kuten hän itse kuvailee. Loppu työajasta jakautuu pieniin eri osasiin; musiikkijournalistina toimimiseen sekä kirjoitustöihin musiikin ja taiteen liepeillä. Lisäksi aikaa kuluu järjestötehtävissä muun muassa Suomen Säveltäjät ry:ssä.

- Se on usein ammatillisesti vaikein, kuluttavin ja joskus ehkä turhauttavinkin osa. Toisaalta näiden asioiden tekeminen vain korostaa sitä, kuinka hienoa on voida työskennellä kutsumusammatissaan säveltäjänä.

Musiikin nykyisiä korkeakouluopiskelijoita Virtaperko kehottaa hoitamaan opintoihin liittyvät asiat asiallisesti mutta muuten temmeltämään melko vapaasti.

- Kannattaa nauttia Sibelius-Akatemian tarjoamista mahdollisuuksista ja samalla luottaa omaan näkemykseensä siitä, miten tämän ainutlaatuisen opiskelumahdollisuuden ja hienon instituution fasiliteetit haluaa parhaimmin käyttää. Ammatit tulevat ja vaihtuvat, mutta oppi, taidot ja sivistys ovat ikuisia.


Teksti ja kuva: Karoliina Pirkkanen

 Ei kommentteja. Ole ensimmäinen

Hae blogin sisällöstä

Tervetuloa Sibelius-Akatemian blogiin!
 

Tässä blogissa kerromme sanoin ja kuvin siitä, mitä tapahtuu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian luokkahuoneissa ja käytävillä, arjessa ja juhlassa, ehkäpä joskus jopa konserttilavan takana! Tapaamme ajankohtaisia ihmisiä, jotka omin sanoin kertovat siitä, mitä juuri nyt on meneillään.

Meihin saat yhteyden sähköpostitse osoitteella info (at) siba.fi