« Takaisin

Riffit haltuun bändipedagogiikalla!

Musiikkitalossa Sibelius-Akatemian luokassa S-6102 on vielä hetken hiljaista. Ovi on kiinni, punainen ”varattu”–valo oven päällä kuitenkin jo varoittaa, että kohta tapahtuu. Musiikkikasvatuksen viidennen vuoden opiskelija Tomi Hämäläinen odottelee ”harjoitusoppilaitaan” – Teatterikorkeakoulun opiskelijoita, jotka toimivat hänen bändipedagogiikkayhtyeenään tänä keväänä.

- Bändipedikursseilla opetetaan bändisoittoa alkeista alkaen. Mietimme opiskelutoverini kanssa, että olisi mukava saada oppilaisiin myös ikävaihtelua ja haimme heitä sitten saman yliopiston sisältä, Teatterikorkeakoulusta, Hämäläinen kertoo.

Kiinnostuneita bändiläisiä löytyikin kahden yhtyeen verran ja Tomin neljän muusikon bändi on täynnä naisenergiaa.

- En ole aiemmin opettanut aivan alkeista saakka, joten tämä on uutta ja haastavaa minullekin. Opetusstrategiaa joutuu muokkaamaan oppilaiden mukaan ja tilanne elää koko ajan.

 

Tomin bändin muodostavat naiset astelevat luokkaan ja tunti käynnistetään kitaravahvistimen luota. Ennen ensimmäistäkään soitettua ääntä tutustutaan tekniikan saloihin. Miten sähkökitaran särö syntyy? Mikä on aktiivibasso? Tunneilla on tarkoitus kevään aikana tutustua kaikkiin bändisoittimiin ja oppia niiden alkeet.

Hetken päästä oppilaat saavatkin jo kouraansa sähköbassot ja soitto voi alkaa. Ensimmäinen harjoiteltava biisi on White Stripes-bändin Seven Nation Army. Kuin ala-asteen musiikintunnilla, hymyilevät oppilaat. Plektra tuntuu aluksi käsissä oudolta.

Harjoitukset aloitettiin jo 27.1. ja opettaja kehuu bändiään. Tanssi- ja teatteritaustaisilla naisilla lähtökohta rytmin opiskeluun on oikein hyvä.

- Harkat ovat menneet tosi hienosti ja on ihana nähdä lapsenomainen innokkuus myös aikuisissa! Heidän kanssaan on tosin mietittävä tarkasti mitä puhuu, sillä nämä oppilaat ovat todella motivoituneita ja tarkkaavaisia. Myös opettaja oppii: analysoin usein hyvinkin tarkkaan tunnin jälkeen ”mitä tuli tehtyä”, Hämäläinen toteaa

Hämäläinen toteaa, että oman paineensa ehkä tuo se, että oppilaat ovat saman ikäisiä kuin hän itse.

- Työelämään siirryttäessä oppilaan iällä ei sinänsä ole väliä,  mutta bändisoitto tulee olemaan jatkossakin ”minun juttuni”,  sekä keikkaileva että opetustyöstä kiinnostunut Hämäläinen toteaa.

Ja oppitunti etenee. Seven Nation Army on kuulemma hyvä riffibiisi eikä aikaakaan, kun bassokulku jo hahmottuu lähes-ensikertalaisten käsissä.

Tii-ti-ti-ti-ti-tii-tii.

Kappaleen harjoittelu etenee, tahti kerrallaan. Uurastuksen lopputuloksia saa kenties kuulla kevään aikana myös tämän tuoreen bändin keikalla!

Teksti ja kuvat: Karoliina Pirkkanen

 Ei kommentteja. Ole ensimmäinen

Hae blogin sisällöstä

Tervetuloa Sibelius-Akatemian blogiin!
 

Tässä blogissa kerromme sanoin ja kuvin siitä, mitä tapahtuu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian luokkahuoneissa ja käytävillä, arjessa ja juhlassa, ehkäpä joskus jopa konserttilavan takana! Tapaamme ajankohtaisia ihmisiä, jotka omin sanoin kertovat siitä, mitä juuri nyt on meneillään.

Meihin saat yhteyden sähköpostitse osoitteella info (at) siba.fi