« Takaisin

SibaTV tuo konsertit kotisohvalle

Jos ihminen ei syystä tai toisesta pääse musiikin luokse, on musiikin tultava ihmisen luokse. Tähän uskoo SibaTV, joka välittää Sibelius-Akatemian konserttitoimintaa verkossa. Videoteknikko Keijo Lahtinen ja tuottaja Joni Käenmäki kertovat SibaTV:n vaiheista ja elämästä kulissien takana.

"Kaikki alkoi keväällä 2006 kaikkien aikojen ensimmäisestä Sibafestistä”, Lahtinen muistelee. ”Ensimmäinen lähetetty konsertti oli festivaalin toinen avajaiskonsertti, Milla Viljamaan Kadonnut kuu. Tätä ennen Siballa ei ollut ollut mitään virallisia konserttitallenteita, korkeintaan epämääräisiä VHS-nauhoja varastoissa pölyttymässä. Nyt virallisia tallenteita on olemassa jo yli 200.”

 

SibaTV on virtuaalinen konserttipalvelu, joka esittää Sibelius-Akatemian konsertteja monikameraisena livestreaminä ja ylläpitää konserttitallennearkistoa Sibelius-Akatemian verkkosivuilla. Livelähetykset ja tallenteet ovat nähtävillä ilmaiseksi kaikkialla maailmassa. Kauden ohjelmisto koostuu yleensä 6-7 klassisesta sekä muutamasta muiden musiikkityylien konsertista. Vuodessa tuotantoja kertyy yhteensä 15-20.

”Painotus klassiseen musiikkiin johtuu EU:n ja opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamasta Euroclassical-projektista, johon olemme sitoutuneet vuoteen 2016 saakka. Euroclassical on Euroopan parhaiden musiikkikoulujen yhteistyöverkosto, joka tukee lahjakkaita nuoria muusikkoja kansainvälisen uran käynnistämisessä nykyaikaisten informaatio- ja jakelukanavien avulla. Tämän lisäksi ohjelmistopäätöksiin vaikuttavat aikatauluseikat. Tuotantotiimille on jäätävä aikaa esi- ja jälkityöstämiseen”, Lahtinen kertoo.

Suunnittelupöydältä kuvatarkkaamoon

Kun kauden ohjelmisto on päätetty, työ voi alkaa. Käenmäki ilmoittaa valinnasta muusikoille ja varmistaa kuvausluvat. Konsertin teknisiä tietoja ja lavakarttaa käydään läpi tuottajan kanssa. Konserttia edeltävinä päivinä äänitekniikka tekee omat valmistelunsa, ja Lahtinen suunnittelee lähetyksessä käytettävät grafiikat ja tekstit sekä asettaa kamerat valmiiksi. Tapahtumapäivänä ääni- ja valoteknikko rakentavat salitekniikan konsertin tarpeiden mukaan.

Konsertin aikana ääniteknikko vastaa lähetysäänestä, ja Lahtinen istuu kuvatarkkaamossa ja kuvamikseriä käyttäen leikkaa 6-8 eri kameralta kuvaa videostreamiin. Käenmäki avustaa tarvittaessa. ”Meillä ei ole mahdollisuutta tehdä valmiita kuvakäsikirjoituksia, joten työ on usein vaistonvaraista. Musiikkia kuuntelemalla ja aistimalla löydän oikean lähestymistavan, ja lähes aina kaikki meneekin kohdalleen. Kuvailisin työtämme taiteellis-tekniseksi”, Lahtinen kertoo.

Jälkityöstö vaatii tavallisesti kolme työpäivää. Konserttilähetys kopioidaan editointitietokoneelle, kuvaan tehdään tarvittavat korjausleikkaukset ja ääniraita viimeistellään. Valmis tallenne julkaistaan verkossa 1-3 viikon kuluttua. SibaTV:n katsojamääriä ei ole toistaiseksi tilastoitu järjestelmällisesti, mutta jatkossa niitä aiotaan seurata tarkemmin. Se tiedetään jo nyt, että konsertteja seuraa kotikatsomosta parhaimmillaan yhtä suuri määrä ihmisiä kuin paikan päältäkin. Tallenteita katsotaan vieläkin innokkaammin, suosituimpia jopa tuhansia kertoja.

Suomalaista konserttitoimintaa tallentamassa

Miltä näyttää SibaTV:n tulevaisuus? ”Lähetykset tulevat jatkumaan normaalisti Taideyliopiston uusilla yhteisillä verkkosivuilla. Mobiilipalvelua ollaan kehittämässä – nythän tallenteet ovat katsottavissa tietokoneiden lisäksi iOS-mobiililaitteilla, mutta suorat lähetykset eivät. Neuvottelemme tällä hetkellä lisäksi tallenteiden saattamisesta valtion ylläpitämään kansalliseen digiarkistoon, missä ne olisivat myös jälkipolvien saatavilla”, Lahtinen summaa.

Seuraavana ohjelmistossa on yksi Sibafestin puhutuimmista tärpeistä, keskiviikkona 29.1. esitettävä Carte Blanche – Tarja Halosen ja Pentti Arajärven toivekonsertti. Lähetyksestä on tulossa tavallista haastavampi, sillä kokoonpanot vaihtelevat tiuhaan, eikä kameroihin voida tehdä ennakkoasetuksia. Lahtinen ja Käenmäki luottavat silti SibaTV-tiimin ammattitaitoon. ”Esimerkiksi Yle tekee vastaavanlaisia lähetyksiä moninkertaisella miehityksellä. Me tuotamme televisiotason laatua pienillä resursseilla”, Käenmäki myhäilee.

Teksti ja kuva: Noora Mäntyranta

Tutustu SibaTV:n tallennearkistoon ja kuluvan kauden ohjelmistoon osoitteessa www.siba.fi/videoEi kommentteja. Ole ensimmäinen

Hae blogin sisällöstä

Tervetuloa Sibelius-Akatemian blogiin!
 

Tässä blogissa kerromme sanoin ja kuvin siitä, mitä tapahtuu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian luokkahuoneissa ja käytävillä, arjessa ja juhlassa, ehkäpä joskus jopa konserttilavan takana! Tapaamme ajankohtaisia ihmisiä, jotka omin sanoin kertovat siitä, mitä juuri nyt on meneillään.

Meihin saat yhteyden sähköpostitse osoitteella info (at) siba.fi