« Takaisin

Sibelius-Akatemian Folk Big Band on kansanmusiikin suurin ja kaunein

Sibelius-Akatemian Folk Big Band esiintyy tänään 19. helmikuuta Musiikkitalon loppuunmyydylle Sonore-salille. Konsertilla juhlistetaan 40-henkisen kansansoitinyhtyeen tuoretta ensilevytystä FBB. Yhtyeen ohjaaja, kansanmusiikin lehtori Petri Prauda kertoo levystä ja yhtyeen tulevaisuudensuunnitelmista.


Sibelius-Akatemian Folk Big Band (kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen)
– Ensimmäisenä levystä mieleen jää iso soundi, Prauda toteaa.
 

Tämä ei ole ihme, sillä 40 kansanmuusikon muodostama orkesteri tekee jo kokonsa puolesta suurta musiikkia. Folk Big Bandin soittimistoon kuuluu viuluja, kanteleita, haitareita, kitaroita, puhaltimia, harmooneja ja laulua, mutta myös vanhakantaisempia soittimia kuten jouhikkoja, munniharppuja ja mänkereitä.


Muhkea, orkesterimainen sointi ei kuitenkaan synny yksin soittajien lukumäärästä. Kaikkia soittimia on myös mukana useampia kappaleita.


– Tämä mahdollistaa vuoropuhelun solististen osuuksien ja soitinryhmien välillä. Sävyjen ja tunnelmien kirjo on kiehtova. Levyllä on ohjelmistoa aina itse säveltämästämme nykykansanmusiikista perinteiseen pelimannimusiikkiin ja arkaaisempaan materiaaliin.


Suomen ja koko maailman oloissa poikkeuksellisen suurikokoinen Folk Big Band toimii väistämättä omassa sarjassaan suunnannäyttäjänä:


– Suuri innoittajamme on Espanjan Galiciassa toimiva yhtye Sondeseu, jossa soittaa jopa 45 muusikkoa. Italiassa taas toimii La grande orchestra delle Alpi. Muita näin suuria kansansoitinyhtyeitä ei meidän lisäksemme juuri olekaan.


Yhtyeen ainutkertaisuus ei ole jäänyt huomaamatta. Muun muassa Folklandia-risteilyllä, Sibafestillä ja Galiciassa Sondeseun vieraana esiintynyt Folk Big Band palkittiin vuonna 2012 Kaustisen kansanmusiikkijuhlien Vuoden yhtyeenä. Helsingin Sanomat taas kuvaili uutta FBB-levyä ”valtavan virkistäväksi” ja ”ainutlaatuiseksi” sekä ylisti sen monipuolisuutta.

 

Petri Prauda (kuva: Noora Mäntyranta)Ei yhtään hullummin vasta kolmevuotiaalta kokoonpanolta. Folk Big Band sai alkunsa vuonna 2010, kun Petri Prauda kokosi kansanmusiikin opiskelijoita ja opettajia yhteen ajatuksenaan luoda alusta opiskelijoiden ammatilliselle kehitykselle. Mukana on alusta alkaen ollut  myös musiikkikasvatuksen opiskelijoita sekä kansainvälisiä vaihto-opiskelijoita.
 

– Vierailevat soittajat rikastuttavat soundiamme. Esimerkiksi tällä hetkellä riveissämme soittaa skotlantilainen harpisti. Levyllä taas on mukana viime vuonna Sibelius-Akatemiassa vaihdossa ollut irlantilainen harpisti.


Mitä on vuorossa Folk Big Bandille nyt, kun esikoislevy on saatettu maailmaan?
 

– Haluamme integroida yhtyetoimintaa paremmin opiskelujen kanssa, erityisesti säveltämisen ja sovittamisen näkökulmasta. Opiskelijat ovatkin jo aloitelleet yhteistyötä omien sävellysopettajiensa kanssa. En malta odottaa, että tuotoksia päästään sovittamaan orkesterille.


– Lisäksi meneillään on alustavat neuvottelut yhteistyöstä Kimmo Pohjosen kanssa. Ajatuksena on, että Folk Big Band toteuttaisi ja tulkitsisi Pohjosen säveltämää musiikkia. Taiteelliset mahdollisuudet ovat tässä erittäin suuret.


Aivan ensimmäisenä Prauda ja Sibelius-Akatemian Folk Big Band suuntaavat kuitenkin katseensa illan levynjulkaisukonserttiin. Tieto loppuunmyydystä salista nostattaa hymyn Praudan huulille.


– Tulemme soittamaan valikoituja kappaleita uudelta levyltä – täydelle tuvalle!

 

Sibelius-Akatemian Folk Big Bandin FBB-levyn julkaisi 10.2.2014 Sibelius-Akatemian oma SibaRecords-levymerkki. Tutustu levyyn SibaRecordsin verkkosivuilla.

Teksti ja Petri Praudan kuva: Noora Mäntyranta
Folk Big Bandin kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

 Ei kommentteja. Ole ensimmäinen

Hae blogin sisällöstä

Tervetuloa Sibelius-Akatemian blogiin!
 

Tässä blogissa kerromme sanoin ja kuvin siitä, mitä tapahtuu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian luokkahuoneissa ja käytävillä, arjessa ja juhlassa, ehkäpä joskus jopa konserttilavan takana! Tapaamme ajankohtaisia ihmisiä, jotka omin sanoin kertovat siitä, mitä juuri nyt on meneillään.

Meihin saat yhteyden sähköpostitse osoitteella info (at) siba.fi