« Takaisin

Tiina ja Salla Karakorpi kutsuvat aikuiset satujen ja leikin maailmaan

Tehdään heti selväksi yksi asia: Musiikkitalolla 23. lokakuuta kuultava ”Fantasiaa ja ääniä lastenhuoneesta yksin ja kaksin käsin” ei ole lastenkonsertti. Pianotaiteilija Tiina Karakorven jatkotutkintokonsertti ammentaa aineksensa lasten maailmasta, mutta puhuttelee ennen kaikkea aikuista kuulijaa.

”Konsertin taustalla on tarina”, Karakorpi aloittaa.

Robert Schumann sai jo lapsuudenkodissaan kasteen kirjallisuuteen. Hän luki, kirjoitti ja rakasti tarinoita pienestä pitäen. Vanhemmat halusivat pojasta lakimiestä, mutta tämäpä oli päättänyt ryhtyä säveltäjäksi. Aikuisiällä hänellä ja hänen vaimollaan Clara Schumannilla oli tapana musisoida kotioloissa yhdessä lastensa kanssa.”

”Monet Schumannin teoksista saavat tämän vuoksi inspiraationsa suoraan satujen maailmasta. Näitä kappaleita esitän konsertissa yhdessä sisareni Sallan kanssa. Mekin saimme musiikin lahjan kotoamme, ja nyt olemme esiintyneet pianoduona jo vuosia sekä Suomessa että ulkomailla,” Karakorpi kertoo.

”Fantasiaa ja ääniä lastenhuoneesta yksin ja kaksin käsin” sukeltaa nimensä mukaisesti toisiin todellisuuksiin. Tiina Karakorpi soittaa Schumannin dramaattisen Kreislerianan, jossa E.T.A. Hoffmannin luomat satuhahmot seikkailevat. Kappalesarja Bilder aus Osten taas kuljettaa kuulijan tarunhohtoiseen itään, ja kuullaanpa konsertissa myös uuden venäläisen säveltäjän Sofia Gubaidulinan Musical Toys – tiettävästi ensimmäistä kertaa Suomessa esitettynä.

Oman taiteellisen työnsä ohella Karakorvet toimivat pianonsoiton lehtoreina Espoon musiikkiopistossa. Tiina Karakorpi kertookin konserttiin valikoituneiden teosten olevan ennen kaikkea pianopedagogisia kappaleita lapsille.

”Tämä ei silti tarkoita, että ne olisivat helppoja soittaa”, hän huomauttaa. ”Hyvin soitettuna kappaleet ovat hurjan haasteellisia ja mielikuvituksellisia, ja vaativat esittäjältään paljon. Opettajantyössä pääsen ilokseni seuraamaan, kuinka oppilaat hitaasti kasvavat kappaleiden mittaisiksi.”  

Täyspitkä ja teknisesti vaativa pianokonsertti ei siis päästä helpolla esiintyjiä sen enempää kuin kuulijoitakaan. Mutta mitä varttunut kohdeyleisö voi saada irti lasten maailmasta?

”Keveyttä, leikinomaisuutta, huumoria! Huomaan itse usein tekeväni asioita hampaat irvessä. Esimerkiksi soittamaan on aina helppo ryhtyä, mutta kirjoittaminen on usein silkkaa tuskaa. Silloin ei auta muu kuin antaa mennä vaan ja ottaa asiat huumorilla. Kun tekemiseen suhtautuu puurtamisen sijasta leikkinä, se alkaa sujua ihan eri tavalla”.

Karakorven siskokset tuovatkin Musiikkitalon Camerata-saliin eräänlaisen pop up -lastenhuoneen, jossa aikuisilla on lupa päästää irti ja antautua leikin lumoihin.

Teksti: Noora Mäntyranta
Kuva: Markus Kaarto


Fantasiaa ja ääniä lastenhuoneesta pianolla yksin ja kaksin
To 23.10.2014, klo 19.00–20.20, Camerata, Musiikkitalo, Helsinki


Tiina Karakorpi ja Salla Karakorpi esittävät pianomusiikkia kaksi- ja nelikätisesti. Mukana on Schumannin Bilder aus Osten ja Kreisleriana op. 16. Lisäksi konsertissa kuullaan Gubaidulinan ja Schumannin pienoiskappaleita lapsille.

Konsertti lähetetään suorana verkossa: www.siba.fi/video

 Ei kommentteja. Ole ensimmäinen

Hae blogin sisällöstä

Tervetuloa Sibelius-Akatemian blogiin!
 

Tässä blogissa kerromme sanoin ja kuvin siitä, mitä tapahtuu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian luokkahuoneissa ja käytävillä, arjessa ja juhlassa, ehkäpä joskus jopa konserttilavan takana! Tapaamme ajankohtaisia ihmisiä, jotka omin sanoin kertovat siitä, mitä juuri nyt on meneillään.

Meihin saat yhteyden sähköpostitse osoitteella info (at) siba.fi