« Takaisin

Viikon alumni Aarne Himberg: Syvenny omaan instrumenttiisi

Musiikkiopisto Grooven rehtorina ja Sibelius-Akatemian opettajana työskentelevä Aarne ”Arska” Himberg aloitti opintonsa Sibelius Akatemian jazz-osastolla syksyllä 1985. Osasto oli ollut toiminnassa vasta kaksi vuotta, joten se oli suhteellisen pieni verrattuna perinteisempiin klassisen puolen osastoihin. Osaston tuoreudesta johtuen mitään varsinaisia perinteitäkään ei ollut ehtinyt vielä syntyä. Opiskeluilmapiiri oli todella hyvä ja intensiivinen,  Arskan sitoutumista omiin opintoihin tosin haittasivat jatkuvat soittokeikat ja opetustyöt.

Omat opintosuunnitelmat hiottiin kasaan silloisen osastonjohtajan kanssa. Kurssitarjonta koostui luonnollisesti pakollisista aineista, joiden kylkeen sai valita itselleen kiinnostavia vapaavalintaisia kursseja. Osaston pienuus vaikutti osaltaan siihen, että suurimmat keskustelut kursseista käytiin osaston käytävillä.

Arskan mieleenpainuvin muisto opintojen varrelta on ehdottomasti A-tutkinnon suorittaminen ja hyväksyminen. Yksi hiukan erikoislaatuisempikin tapahtuma on jäänyt vahvasti mieleen, nimittäin ensimmäinen pianokurssi vuodelta -92. Tuona päivänä oli muitakin tutkinnon suorittajia. Päivän puolivälissä tuoreeltaan hyväksytty pianokurssi ei lopulta erottautunutkaan edukseen, vaan sai illan pimetessä tylyn hylkäystuomion.

- Sain kuulla tästä vasta myöhemmin illalla, Himberg muistelee.

Opinnot saivat viimein lopullisen sinetin keväällä -99, jolloin piikkinä lihassa ollut pianokurssikin taipui sinnikkään harjoittelun seurauksena hyväksytyksi. Arska onkin todennut, että hänen olisi pitänyt aloittaa pianon säännöllinen harjoittelu paljon aikaisemmin. Tulokset olisivat todennäköisesti olleet hiukan toisenlaiset.

Tärkein anti, jonka Arska on omasta mielestään saanut opiskellessaan Sibelius-Akatemiassa, on ehdottomasti erittäin korkeatasoinen instrumenttiopetus.

Työura: soittokeikkoja ja opetusta

Sibelius-Akatemiasta valmistuminen ei vaikuttanut juurikaan Arskan työnkuvaan. Työ oli samaa mitä se oli ollut viimeiset 20 vuotta, eli soittokeikkoja ja opetusta.

- Opiskeluaikana olisi tosin kannattanut tehdä töitä hiukan vähemmän ja keskittyä tehokkaaseen pääinstrumentin harjoitteluun, mies toteaa nyt.

Arska ei pysty erittelemään uraltaan mitään selkeää yksittäistä huippuhetkeä, sillä hän kokee, että ura on ollut täynnä monia huikeita kokemuksia ja elämyksiä. Mitään ei voi suoralta kädeltä pistää toisen edelle.

Kysyttäessä vaikeasta tai haasteellisesta paikasta vastaus löytyy hiukan helpommin. Vuosi 2011 on jättänyt ikävän jäljen Arskan muistoihin ja nykyiseenkin arkeen.  Miehen oikean käden etusormi murskaantui talven aikana. On ihan uskomatonta, että hän teloi sormensa peräti kolme kertaa lyhyen ajan sisällä; ensin auton oven väliin, sitten auton peräkärryn aisaan ja lopuksi vielä kaatuessaan laskettelurinteessä.

- Takaraivossa hakkasi tietysti pelko, että soittoura päättyy tähän. Onneksi näin ei ole käynyt - vaikka onhan tuo hankaloittanut soittohommia niin, etten pysty soittamaan aivan niin vahvasti kuin ennen tuota onnetonta tapahtumaketjua.

Sibelius-Akatemiassa opiskelevia Himberg neuvoo pyrkimään hallitsemaan oma instrumenttinsa mahdollisimman hyvin. Omaa muusikkoutta kannattaisi myös kehittää mahdollisimman monimuotoisesti ja korkeatasoisesta koulutuksesta pitäisi jaksaa ottaa kaikki irti!

Teksti: Mikael Pulkkinen

 


Kuulolla-blogissa esitellään kerran viikossa perjantaiaamuisin Sibelius-Akatemian entinen opiskelija, viikon alumni. Hän kertoo muistoja opiskeluajoiltaan, uravalintoihinsa vaikuttaneita käänteitä ja tarinan siitä, miten päätyi nykyiseen työhönsä. Uratarinat ovat kirjoittaneet Sibelius-Akatemian alumnityön mentorointiohjelmaan osallistuneet opiskelijat. Oletko Sibelius-Akatemian alumni ja haluaisit ehkä mukaan toimintaan? Lue lisää Sibelius-Akatemian alumnityön verkkosivuiltaEi kommentteja. Ole ensimmäinen

Hae blogin sisällöstä

Tervetuloa Sibelius-Akatemian blogiin!
 

Tässä blogissa kerromme sanoin ja kuvin siitä, mitä tapahtuu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian luokkahuoneissa ja käytävillä, arjessa ja juhlassa, ehkäpä joskus jopa konserttilavan takana! Tapaamme ajankohtaisia ihmisiä, jotka omin sanoin kertovat siitä, mitä juuri nyt on meneillään.

Meihin saat yhteyden sähköpostitse osoitteella info (at) siba.fi