Viikon alumni Tarja Laitinen: Huumori mukaan tekemiseen!

Tarja Laitinen työskentelee tällä hetkellä johtavana kanttorina Tampereen Harjun seurakunnassa. Hänesta oli hienoa päästä opiskelemaan Sibelius-Akatemiaan vuonna 1990. Hänen opiskelutahtinsa oli tiivis, sillä hän työskenteli samanaikaisesti jo kanttorina Tampereella. Laitisella oli omat aikataulunsa eikä hän siksi tuntenut olevansa osana vuosikurssia. Hän pystyi hyväksilukemaan paljon kursseja aikaisemmista opinnoista.

- Valmistuminen vuonna 1994 tuntui välietapilta, sillä sen myötä saatoin hakea B-kanttorin virkaa. Halusin myös jatkaa lauluopintojani ja sainkin lisäoikeudet suorittaa laulun A-kurssin ja pedegogiikkaopinnot.

Kurssin suoritus Sibelius-Akatemian konserttisalissa jäikin Tarjan opiskeluajan mieleenpainuvimmaksi kokemukseksi. Mukana olivat myös säestäjä ja ihana jousikvartetti. Hyvät muistot jäivät myös lauluopettajan Anita Välkin kotonaan järjestämistä luokkajuhlista. Välkin lisäksi toinen merkittävä opettaja Tarjalle oli Reijo Pajamo, seminaaritöiden ja gradujen ohjaaja. Tukea opinnoissa sai osaston sihteereiltä, osaston johtajalta ReijoPajamolta sekä tietotekniikassa lehtori Juhani Haapasalolta. Myös omat opintotaustat yliopistolta auttoivat valintojen tekemisessä. Jos jotain voisi muuttaa, Tarja olisi jo aiemmin hakeutunut Akatemialle.

- Lisäksi olisin opiskellut enemmän pianoa ja vapaata säestystä.

Mieleenjääneitä tapahtumia olivat Akatemian vuosijuhla Finlandia-talolla, konserttiradiointi Sinebrykoff-museolla sekä Anitan oppilaiden konsertti Sipoossa. Opintojen tärkeimpiin anteihin kuuluivat myös nokkahuiluopinnot Jari S. Puhakan johdolla sekä Gustav Djupsjöbackan liedseminaari.

Kaikkea ei opi koulun penkillä

Työnteko tuki Laitista koko opintojen ajan. Ensimmäisessä työpaikassa eteen tuli paljon asioita, joita ei yliopistossa opiskeltu. Monet niistä liittyivät muuhun kuin itse musiikkiin. Ensimmäinen työpäivä sisälsikin paljon hämmennystä ja innostusta. Uran huippuhetkiä ovat olleet solistikeikat isoissa kuoroteoksissa. Työuran haasteellisimmat hetket ovat liittyneet työpaikan hankalasti sujuneeseen kuorouudistuksen sekä ylisuuren ja työlään konserttisarjan järjestämiseen. Omaa ammattitaitoa ovat kehittäneet työantajan tukemat koulutukset sekä yhteistyö kollegojen kanssa; työpaikalla toimii kanttorikvartetti, joka esiintyy yhdessä sekä kehittelee uusia ohjelmistoideoita. Ammattimuusikoista koostuva nokkahuilukvartetti on toinen tärkeä innostuksen lähde työssä.

Urkuopettaja Eeva-Kaisa Todorov Tampereen konservatoriolta vaikutti aikoinaan Tarjan urakehitykseen kehottamalla häntä pyrkimään Sibelius-Akatemiaan. Myöhemmin työssään Tarja on kokenut saavansa musiikkityölleen paljon tukea nykyiseltä kirkkoherralta. Tärkeiksi työelämän taidoiksi Tarja mainitsee vuorovaikutustaidot, kirjoitustaidot, joustavuuden ja tilannetajun. Musiikin lisäksi tietenkin.

- Nykyisiä Sibelius-Akatemian opiskelijoita haluaisin kehottaa seuraamaan omaa tähteään, ottamaan huumoria mukaan ja tekemään elävää musiikkia!
 

Teksti: Minttu Siitonen

 


Kuulolla-blogissa esitellään kerran viikossa perjantaiaamuisin Sibelius-Akatemian entinen opiskelija, viikon alumni. Hän kertoo muistoja opiskeluajoiltaan, uravalintoihinsa vaikuttaneita käänteitä ja tarinan siitä, miten päätyi nykyiseen työhönsä. Uratarinat ovat kirjoittaneet Sibelius-Akatemian alumnityön mentorointiohjelmaan osallistuneet opiskelijat. Oletko Sibelius-Akatemian alumni ja haluaisit ehkä mukaan toimintaan? Lue lisää Sibelius-Akatemian alumnityön verkkosivuiltaEi kommentteja. Ole ensimmäinen

Hae blogin sisällöstä

Tervetuloa Sibelius-Akatemian blogiin!
 

Tässä blogissa kerromme sanoin ja kuvin siitä, mitä tapahtuu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian luokkahuoneissa ja käytävillä, arjessa ja juhlassa, ehkäpä joskus jopa konserttilavan takana! Tapaamme ajankohtaisia ihmisiä, jotka omin sanoin kertovat siitä, mitä juuri nyt on meneillään.

Meihin saat yhteyden sähköpostitse osoitteella info (at) siba.fi