« Takaisin

Voittoisan prinssin jalanjäljissä

Sunnuntaina 2.3.2014 luvassa on melkoinen barokin musiikin juhlistus,  kun Sibelius-Akatemian laulunopiskelijat, barokkiorkesteri, Taideyliopiston barokkikuoro sekä Jubilate-kuoro esittävät Anssi Mattilan johdolla G.F. Händelin oratorion Judas Maccabaeus Helsingin Vanhassa kirkossa. Teos kuullaan ensimmäistä kertaa Suomessa periodisoittimin esitettynä. Suurkuoron ja orkesterin yhteisponnistusta on valmisteltu jo pitkään, solisteja koelaulatettiin ja kuoron kokoaminen aloitettiin lokakuussa 2013. Paljon taustavoimaa mahtavaan teokseen tarvitaankin: kuoro, kuusitoista laulusolistia sekä suuri barokkiorkesteri, johon jousten lisäksi kuuluvat puupuhaltimet, käyrätorvet, trumpetit, patarummut, cembalo ja pienet urut.

Sibelius-Akatemian orkesteri- ja kuorovalikoimaan jo yli kymmenen vuotta kuulunut barokkiorkesteri on myös merkittävä ”työkalu” etenkin vanhan musiikin pääaineopiskelijoille. Katsopa, mitä orkesterin luotsimiehenä toimiva Anssi Mattila kertoi orkesterin tehtävästä ennen konserttia syksyllä 2012.

 

Judas Maccabaeus on Händelin suosituin oratorio tunnetun Messiaan lisäksi. Se kertoo Judas Maccabaeuksen johtamasta kapinasta Seleukidien hallitsijasukua vastaan 170–160 eaa. Tarkkakorvainen kuulee konsertin tiimellyksessä tuttuja säveliä, muun muassa joululauluna tunnettu Riemuitse tytär Siionin lauletaan ylistyksenä sodasta sankarina palaavalle Maccabaeukselle: katsokaa, voittoisa sankari saapuu!

Judas Maccabeuksen esitys Helsingin Vanhassa Kirkossa  2.3.2014

Video: Karoliina Pirkkanen

 Ei kommentteja. Ole ensimmäinen

Hae blogin sisällöstä

Tervetuloa Sibelius-Akatemian blogiin!
 

Tässä blogissa kerromme sanoin ja kuvin siitä, mitä tapahtuu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian luokkahuoneissa ja käytävillä, arjessa ja juhlassa, ehkäpä joskus jopa konserttilavan takana! Tapaamme ajankohtaisia ihmisiä, jotka omin sanoin kertovat siitä, mitä juuri nyt on meneillään.

Meihin saat yhteyden sähköpostitse osoitteella info (at) siba.fi