« Tillbaka

Viikon alumni Petri Aarnio: Elämä alkoi valmistumisesta

Keski-Helsingin Musiikkiopiston rehtori Petri Aarnio aloitti opinnot Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen osastolla vuonna 1983. Ensimmäistä vuottaan Sibelius-Akatemialla hän kuvailee aikuistumisen ajaksi. Sosiaalinen ympäristö koulussa oli jännittävä.

Aarnio valmistui maisteriksi vuonna 1991. Armeijan jälkeen nuorella miehellä oli jo kiire työelämään, joten valmistuminen oli helpottavaa.

- Siitä se elämä alkoi, hän kuvailee.

Aarnio oli aktiivinen opiskelija. Hän opiskeli asioita laaja-alaisesti ja kartutti taitojaan ja tietojaan ennakkoluulottomasti. Mieleenpainuvimmat muistot opiskeluajoilta liittyvät musiikkikasvatuksen osaston rokkibändiin Ellenin urhoihin ja opiskelijoiden Kiinan matkaan. Monet omat soitonopettajat ovat jääneet mieleen, ja Aarnio muistelee myös silloista vararehtoria Lassi Rajamaata lämmöllä.

Koesoittokokemus vaikutti uravalintaan

Aarnio ja hänen opiskelutoverinsa ovat pitäneet yhteyttä valmistumisen jälkeen, ja suunnitteilla on muuan muassa kurssitapaaminen. Opiskeluajoilta Aarnion mieleen on jäänyt voitto puhallinorkesterin koesoitossa. Hän päihitti opiskelijakollegat ja vielä harjoituksissa kaikki meni loistavasti. Itse konsertti oli kuitenkin hänen omien sanojensa mukaan fiasko. ”Pupu meni pöksyyn” ja Aarnio epäonnistui.

- Tapahtuma ohjasi minua niin, etten alkanut orkesterimuusikoksi vaan päädyin itselleni paremmin sopivaan työhön; musiikkiopiston rehtoriksi.

Aktiivisena ja laaja-alaisena opiskelijana Aarnio opetteli monia asioita kantapään kautta itse eikä kadu tekemiään valintoja.

- Taidealojen opiskelijalle on tärkeää myös esimerkiksi lukea ja käydä teatterissa. Mitkään kokemukset ja opit eivät mene elämässä hukkaan, hän muistuttaa.

”Sibelius-Akatemia yhdistää ja antaa tietyn statuksen”

Aarnio on kokenut, että sillä että on käynyt Suomen ainoan musiikkiyliopiston on merkitystä. Eri projekteissa eteen tulevia kollegoita yhdistää usein se, että he ovat käyneet Sibelius-Akatemian; ollaan jo tuttuja koulun käytäviltä.

- Kuuluminen Sibelius-Akatemian käyneiden porukkaan antaa tietyn statuksen, hän kertoo.

Opiskeluaikanaan Aarnio työskenteli pasunistina monissa big bandeissa ja ammattiorkestereissa ja myös levytti muun muassa Don Huonojen ja Waltarin kanssa. 1990-luvulla hän soitti paljon salsaa ja muuta rytmimusiikkia ja on muutenkin liikkunut vapaasti eri musiikkityyleissä.

Ensimmäistä työpaikkaansa valmistumisen jälkeen Aarnio kuvailee itselleen hyvin tärkeäksi. Hän sai heti valmistuttuaan opettajan paikan Lauttasaaren koulusta, ja nuorten kanssa työskentely on antanutkin hänelle paljon eväitä myöhempiin työpaikkoihin. Kolme ensimmäistä vuotta Aarnio opetti koulussa paljon ja teki sen lisäksi useita keikkoja viikossa. Tätä aikaa hän kuvailee oman kehityksen ajaksi.

- Elämyksiä ei voi mitata eikä huippuhetkiä arvottaa. Joka päivällä on oma huippukohtansa, mutta se voi olla päivästä vaihdellen hyvin erilainen. Eri töistä olen saanut hyvin erilaisia elämyksiä, eikä niitä voi verrata keskenään, Aarnio toteaa.

Kehitä vuorovaikutustaitojasi, uskalla ja luota itseesi!

Aarnion mukaan tärkein tapa kehittää itseään on uskaltaa heittäytyä tuntemattomille vesille. Myös uusien haasteiden vastaanottamisessa tarvitaan uskallusta; pitää olla rohkea ja ennakkoluuloton. Aarnio on kouluttanut itseään valmistumisen jälkeen myös erilaisissa koulutuksissa

- Omaa kehitystään kannattaa peilata myös muihin, sillä oma työ ja taide liittyvät aina toisiin ihmisiin. Sitä kautta kanssaihmisiltään aina oppii jotain uutta, hän muistuttaa.

Aarniolla on työnsä esikuvina muutamia vanhempia rehtoreita, joita hän arvostaa suuresti. Hän korostaa, että ihmisten teot ja työt puhuvat puolestaan. Esikuvilla on samanlaisia arvoja kuin Aarniolla itsellään. Hän pitää todella tärkeinä myös ihmisten vuorovaikutustaitoja.

- Niitä olisi syytä myös harjaannuttaa, sillä kaikki asiat perustuvat vuorovaikutukseen. Olisi tärkeää, että jo opiskelijat tiedostaisivat sen.

Aarnion kannustuslause Sibelius-Akatemiasta valmistuvalle on ytimekäs: ”Luota itseesi, elämä järjestyy kyllä!”

Teksti: Marjo Smolander


Kuulolla-blogissa esitellään kerran viikossa perjantaiaamuisin Sibelius-Akatemian entinen opiskelija, viikon alumni. Hän kertoo muistoja opiskeluajoiltaan, uravalintoihinsa vaikuttaneita käänteitä ja tarinan siitä, miten päätyi nykyiseen työhönsä. Uratarinat ovat kirjoittaneet Sibelius-Akatemian alumnityön mentorointiohjelmaan osallistuneet opiskelijat.

Oletko Sibelius-Akatemian alumni ja haluaisit ehkä mukaan toimintaan? Lue lisää Sibelius-Akatemian alumnityön verkkosivuilta


 

 Inga kommentarer ännu. Bli först.

Hae blogin sisällöstä

Tervetuloa Sibelius-Akatemian blogiin!
 

Tässä blogissa kerromme sanoin ja kuvin siitä, mitä tapahtuu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian luokkahuoneissa ja käytävillä, arjessa ja juhlassa, ehkäpä joskus jopa konserttilavan takana! Tapaamme ajankohtaisia ihmisiä, jotka omin sanoin kertovat siitä, mitä juuri nyt on meneillään.

Meihin saat yhteyden sähköpostitse osoitteella info (at) siba.fi